‘Wie ongeval veroorzaakt, moet kosten signalisatie betalen’

© Belga

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil de signalisatie bij een ongeval niet langer meer door de politie laten uitvoeren, maar door een privéfirma.

Wanneer een privéfirma de signalisatie bij een ongeval op zich neemt, zullen de kosten worden doorgerekend aan de chauffeur die het ongeval heeft veroorzaakt. Dat is nu al het geval bij heel grote ongevallen in Vlaanderen, maar straks wordt dat dus ook het geval bij alle ongevallen in heel het land, als het van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon afhangt.

Duurdere autoverzekering

Bij een ongeval rukken doorgaans twee politieteams uit: een om de vaststellingen te doen en andere om de signalisatie te verzorgen, zoals het verkeer in goede banen leiden via oranje kegels en andere vormen van signalisatie. Dat kost de overheid handenvol geld. Wellicht zullen de kosten nu worden doorgerekend via de autoverzekering, maar die zal dan ook duurder worden, aldus Het Nieuwsblad.

Met het voorstel wil de minister de agenten die worden ingezet voor de afhandeling van een ongeval vrijmaken voor andere taken. Doel is om 2.500 extra politiemensen op het terrein te krijgen voor prioritaire taken.

Jambon wil tussen dit jaar en 2018 via twintig werven een eerste golf maatregelen in voege laten treden om het takenpakket van de politie te hervormen. Zo wil Jambon een directie bewaking en bescherming oprichten om de bewaking van onder meer de koninklijke gebouwen, kritieke infrastructuur en de NAVO over te nemen van de politie. Die dienst zou 1.660 mensen krijgen, vooral vanuit Justitie (400) en Defensie (1.220).

Tweede golf maatregelen

De minister broedt nog op een tweede golf maatregelen, die momenteel politiek nog niet rond is en waarover een en ander in overleg met Justitie moet gebeuren. Het gaat vooral om maatregelen die betrekking hebben op de lokale politie. Enkele voorbeelden zijn de voorleiding van aangehouden personen, videoconferentie in strafinrichtingen, de inzage van dossiers in de gevangenissen, de stalling en bewaking van inbeslaggenomen voertuigen en voorwerpen, de administratie en de bezoeken rond het innen van boetes en de gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen.

Het kerntakendebat was één van de grote onderdelen van het kerstakkoord dat het kernkabinet eind vorig jaar bereikte. De vakbonden haalden woensdag al fors uit naar dat akkoord. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content