Wie kan Galant vervangen? Zoektocht naar opvolger kan enkele dagen duren

15/04/16 om 14:47 - Bijgewerkt om 17:05

Het is nog niet duidelijk wie Jacqueline Galant zal vervangen in de federale regering. Er moet daarvoor -binnen de MR- met een heel aantal evenwichten rekening gehouden worden. Bovendien heeft premier Charles Michel niet bepaald ministeriabelen op overschot.

Het is nog niet duidelijk wie Jacqueline Galant kan vervangen in de federale regering. Verwacht wordt dat dat ook pas in de volgende dagen beslist zal worden.

Doordat de MR als enige Franstalige partij deel uitmaakt van deze regering, levert ze 6 ministers. Dat is veel, en betekent ook dat Charles Michel momenteel niet bepaald over een druk bezette reservebank beschikt. Bovendien is de MR een partij met heel eigen manier van werken, waardoor met heel wat evenwichten rekening gehouden moet worden.

Momenteel doen verschillende pistes de ronde.

Zo zou onder meer onderzocht worden of er iemand binnen de regering Galant kan vervangen. Dat zou dan een reshuffle van de bevoegdheden met zich meebrengen, klinkt het voorzichtig bij Le Vif

In dat geval wordt gekeken naar Willy Borsus, momenteel minister van KMO's en Landbouw. Borsus wordt ook tot de vertrouwelingen van premier Charles Michel gerekend. Hij komt, net als Galant, uit 'het kamp-Michel' binnen de MR.

Daartegenover staat 'het kamp Reynders die voor de wissel eerder denkt aan 'hun' minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine.

Maar behalve het evenwicht tussen de verschillende 'clans' bij de Franstalige liberalen, is ook de geografische spreiding belangrijk. Galant is afkomstig uit Jubise, in de provincie Henegouwen. De enige kandidaat uit dezelfde provincie is Olivier Chastel. Chastel heeft als ex-minister de nodige ervaring, maar is volgens ingewijden momenteel niet te vervangen aan het hoofd van de partij.

Een andere naam die valt is die van de 42-jarige Denis Ducarme. "Hij is een sterk politieke figuur en komt uit Henegouwen, de streek waar Galant vandaan komt. Want dat is ook belangrijk bij de evenwichten in de verdeling van ministerposten", aldus VTM Nieuws-journalist Jan De Meulemeester.

Ook uit Henegouwen, en volgens sommigen verrassend over het hoofd gezien bij de regeringsvorming is Jean-Luc Crucke, bijnaam:der pantzer.

Minder luid duikt nu ook de namen op van Senaatsvoorzitter Christine Defraigne en Brusselaar Vincent De Wolf. Ook zij werden bij de regeringsvorming na de laatste verkiezingen gezien als mogelijke kandidaat-ministers.

Onze partners