Wie is de adviseur van Theo Francken?

19/11/14 om 19:59 - Bijgewerkt om 20:10

Theo Francken werd bij de toelichting van zijn beleidsverklaring bijgestaan door Laurent Mutambayi. Zijn adviseur is van Congolese afkomst, en stond bij de verkiezingen van 25 mei op de zesde opvolgersplaats op de Europese N-VA-lijst.

Wie is de adviseur van Theo Francken?

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en zijn adviseur Laurent Mutambayi © Belga

Tijdens de toelichting van zijn beleidsverklaring in de Kamer werd Theo Francken bijgestaan door zijn adviseur Laurent Mutambayi. Dat die van Congolese afkomst is, zou een meevaller kunnen zijn voor de N-VA, want nog niet zo lang geleden kwam Francken in opspraak omdat hij een paar jaar geleden op Facebook vraagtekens had geplaatst bij 'de meerwaarde van Congolese en Marokkaanse migranten'.

'Je kan dat als een positief statement bekijken', verduidelijkte N-VA-kamerlid Sarah Smeyers in Terzake. 'Wij willen van asiel en migratie een positief verhaal maken.' Toch liet ze ook verstaan 'dat Theo Francken zich nooit zou laten bijstaan door iemand die de materie niet kent.'

Laurent Mutambayi stond bij de afgelopen verkiezingen op de zesde opvolgersplaats van de Europese N-VA-lijst. Hij is de zoon van een Congolese magistraat en werkt al jaren als bedrijfsjurist. In 1995 verliet hij Congo om eerst te gaan studeren in Nederland en de VS. In een video op YouTube geeft Mutambayi meer uitleg bij zijn keuze voor N-VA.

'Ik voel mij Vlaming van Afrikaanse origine', vertelde hij in aanloop van de verkiezingen ook al aan de VRT.

'Mijn plaats is in Congo'

De RTBF heeft een interview van april 2014 van Radio Okapi opgerakeld waarin Mutambayi vertelt hoe hij in 2004 terugkeerde naar Congo voor de begrafenis van zijn vader. Het artikel heeft als titel: 'J'ai compris que ma place est au Congo'. Op dat moment zou Mutambayi volgens de Franstalige openbare omroep beseft hebben dat het Afrikaanse land hem meer nodig had dan België.

Vandaag is Mutambayi verantwoordelijk voor de parlementaire relaties op het kabinet van Theo Francken. (JH)

Lees meer over:

Onze partners