‘Wie een perfect kind wil, begint er beter niet aan’

Kind © .

Andrew Solomon schreef een troostrijk boek over extreme vormen van ouderschap.

Dove kinderen, kinderen met dwerggroei, autistische en schizofrene kinderen, criminele kinderen: Andrew Solomon sprak met honderden vaders en moeders wier kind totaal anders is dan het kind dat ze zich hadden gedroomd en schreef er een ontroerend en troostrijk boek over. ‘Ver van de boom gaat over de liefde die ouders voor hun kinderen voelen, zélfs wanneer alles fout gaat.’

Uw boek focust op kinderen die extreem anders zijn dan hun ouders, maar in feite gaat het over ouderschap tout court?

Andrew Solomon: Absoluut. Net zoals je test hoe brandwerend kinderpyjama’s zijn door ze in het vuur te gooien, heb ik extreme vormen van ouderschap onderzocht als een manier om iets over een universele realiteit te vertellen. Elke ouder heeft van die momenten dat hij of zij zijn kind aankijkt en zich afvraagt van welke planeet het komt.

‘Ouderschap is geen sport voor perfectionisten’, schrijft u.

Solomon: Mensen willen dat hun kinderen perfect zijn: ze sturen ze naar de beste school zodat ze de goeie ervaringen zullen opdoen en later verliefd worden op de juiste persoon. Maar dat soort van controle heb je niet over je kinderen. Ze zullen hun eigen weg gaan en ze zijn niet perfect. Als je op voorhand het gevoel hebt dat je enkel van een perfect kind kunt houden, begin je er het best niet aan. We worden pas volwaardig ouder in de zoektocht naar manieren om met de onvolkomenheden van onze kinderen om te gaan. Als we weerstand bieden aan hun imperfecties, als we doen alsof ze niet bestaan en ze proberen weg te duwen, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn.

Ouders getuigden hoe ze heen en weer worden geslingerd tussen tegenstrijdige gevoelens: het ene moment houden ze intens van hun kind, het volgende wensen ze dat het dood was.

Solomon: En soms voelen ze die twee emoties zelfs tegelijk. Mijn boek gaat over veerkracht bij ouders, maar ook erg over de voortdurende worsteling met tegengestelde gevoelens. De meeste ouders die ik heb gesproken, vonden het vaak erg frustrerend om met hun kind om te gaan, maar ze zouden het zo erg missen als het er niet meer was. Ik hoop dat dit boek meer begrip losweekt voor die ambivalente emoties, dat die ontdaan worden van hun stigma. (ID)

Het volledige interview met Andrew Solomon leest u deze week in Knack. Neem nu een supervoordelig abonnement op Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content