Wichelse burgemeester Taylor vindt kritiek op aanpak treinramp Wetteren onterecht

© Belga

Op de aanpak van de treinramp in Wetteren komt veel kritiek. Die is volgens de Wichelse burgemeester Kenneth Taylor onterecht. ‘De burgemeester van Wetteren en ikzelf hebben wel degelijk ervaring op het vlak van noodplanning’, klinkt het in een reactie.

“Op dergelijke ramp kan geen enkele gemeente voorbereid zijn, maar in de mate van het mogelijke waren wij als gemeenten (Wichelen en Wetteren, nvdr.) zeer goed voorbereid.” Dat heeft Kenneth Taylor, burgemeester van Wichelen, verklaard in een reactie op de kritiek op de aanpak van het treinongeval in Wetteren.

Het coördinatiecomité verzet zich daarmee nadrukkelijker tegen de storm van kritiek de voorbije dagen. “Alle mensen die hier nu al zes dagen in het crisiscentrum aan de slag zijn, hebben wel degelijk een opleiding gekregen. Alle mensen die het telefoon- en informatiecentrum bemannen, hebben een cursus gevolgd bij het Rode Kruis. Drie maal per jaar doen wij een oefening om een operationeel crisiscentrum aan de lijve te ondervinden. Het noodnummer en de telefooncentrale stonden klaar en waren met een druk op de knop operationeel”, zegt burgemeester Taylor.

Kenneth Taylor: ‘Evaluatie na de ramp, niet tijdens’

Op lokaal en provinciaal niveau is er een ruime expertise aanwezig, stelde Taylor. “Burgemeesters zijn 365 dagen per jaar standby en bereikbaar. De burgemeester van Wetteren en ikzelf hebben wel degelijk ervaring op het vlak van noodplanning. Ik denk daarbij aan overstromingen, gaslekken, problemen in medische bedrijven. Op dergelijke ramp kan geen enkele gemeente voorbereid zijn, maar in de mate van het mogelijke waren wij als gemeenten zeer goed voorbereid. (..) Wij hebben in alle opleidingen geleerd dat we na de ramp een evaluatie maken, en niet tijdens een ramp. Ik zou oproepen aan alle experten die nu hun meningen opereren, kom gerust naar de evaluatie na de ramp en dan zullen we al die goede kennis met veel plezier beluisteren.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content