Weyts wil belangenconflict inroepen tegen Brusselse geluidsnorm voor vliegtuigen

29/11/16 om 05:29 - Bijgewerkt om 07:43

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil een belangenconflict inroepen tegen de plannen van het Brussels Gewest om de geluidsnormen voor het vliegverkeer te verstrengen. Daardoor wordt de geluidshinder boven de Vlaamse Rand groter en dat wil Weyts voorkomen.

Weyts wil belangenconflict inroepen tegen Brusselse geluidsnorm voor vliegtuigen

Ben Weyts © Belga

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

"Door de Brusselse beslissing zullen de vliegroutes opschuiven van de hoofdstad naar Vlaanderen", zegt Ben Weyts. "Brussel heeft alle voordelen van de luchthaven, maar de lasten wil het Gewest niet dragen. Die komen nog meer op de schouders van Vlaanderen terecht. Daarom zal ik bij de Vlaamse regering aandringen om een belangenconflict in te roepen."

Weyts gaat zo in op de vraag van de burgemeesters uit de Vlaamse Rand en van de vliegtuigmaatschappijen en de luchthaven. Tegelijk doorkruist hij de vliegwet waaraan federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) werkt. De nieuwe normen zouden op 1 januari moeten ingaan, maar door een belangenconflict in te roepen wordt die timing zeer onzeker. Want dan moet de zaak uitgeklaard worden door het Overlegcomité, onder leiding van premier Michel. Zolang die de zaak onderzoekt, kan de beslissing niet uitgevoerd worden.

(Belga/RR)

Onze partners