Weyts handhaaft verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren

29/05/15 om 17:34 - Bijgewerkt om 17:34

Bij het komende Offerfeest zullen nog wel schapen mogen geslacht worden op tijdelijke offerplaatsen, maar enkel als ze verdoofd zijn. Zo handhaaft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren.

Weyts handhaaft verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren

Ben Weyts (N-VA) © BELGA

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) handhaaft het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. Bij het komende Offerfeest zullen nog wel schapen mogen geslacht worden op tijdelijke offerplaatsen, maar enkel als ze verdoofd zijn. Onverdoofd slachten zal enkel nog kunnen in erkende slachthuizen. Dat heeft minister Weyts gezegd op een persconferentie. De politie en de inspectie Dierenwelzijn zullen toezien op naleving van de regels.

In september 2014 kondigde Weyts aan dat het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren vanaf 2015 verboden zou worden in Vlaanderen. Hij wilde daarmee tegemoet komen aan Europese regelgeving. Europa laat onverdoofd slachten om religieuze redenen toe, maar enkel in erkende slachthuizen, niet op tijdelijke slachtvloeren. Slachten op die tijdelijke slachtvloeren kan enkel als de dieren verdoofd zijn.

Alternatieven

Weyts voerde maandenlang gesprekken met betrokkenen, gaande van dierenrechtenorganisatie Gaia tot de Moslimexecutieve en de steden en gemeenten. Die gesprekken liepen niet altijd van een leien dakje. Zo suggereerde de N-VA-minister verschillende alternatieven voor onverdoofd slachten, met name vormen van verdoofd slachten die in het buitenland gebruikt worden en daar door moslims gezien worden als 'halal'. Maar die suggesties werden volgens Weyts afgewezen.

De minister handhaaft dus zijn plannen. Volgens hem zijn er voldoende alternatieven beschikbaar. Naast verdoofd slachten kunnen moslims bijvoorbeeld ook giften geven in plaats van een dier te offeren. Ook de slachting in erkende slachthuizen spreiden over drie dagen zou volgens Weyts een optie kunnen zijn. Maar daar staan de slachthuizen zelf niet voor te springen.

Illegale slachtingen

Er is de vrees dat het verbod het aantal illegale slachtingen zal doen toenemen. "Daar laat ik me niet door chanteren. Waarom hebben we nog regels als we ze onder druk aan de kant zouden zetten? " aldus Weyts. Bedoeling is dat de politie en de inspectie Dierenwelzijn zullen toezien op een correct verloop van het Offerfeest en ook optreden tegen thuisslachtingen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners