Wetteren: Nieuw bloedonderzoek zegt niets over kans op kanker

© Belga

Het grootschalige onderzoek van de nieuwe bloed- en urinestalen die in Wetteren genomen zullen worden, zal niet toelaten om iets te zeggen over de gezondheid. ‘We gaan de blootstelling aan acrylnitril na, maar kunnen daar geen oorzaak-gevolgverband aan koppelen’

Het grootschalige onderzoek van de nieuwe bloed- en urinestalen die in Wetteren genomen zullen worden, zal niet toelaten om iets te zeggen over de gezondheid van de onderzochte personen. “Dat is niet het doel van de studie”, zegt Wesley Van Dessel van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). “We gaan de blootstelling aan acrylnitril na, maar kunnen daar geen oorzaak-gevolgverband aan koppelen.”

De FOD Volksgezondheid start zaterdag met het afnemen van bloed- en urinestalen om een grootschalige epidemiologische analyse uit te voeren, die de impact van ramp in Wetteren duidelijk moet maken. Het doel van het onderzoek is niet om een diagnose te stellen, verduidelijkt Volksgezondheid.

“De resultaten van het blootstellingsonderzoek zullen niet toelaten om iets te zeggen over de gezondheid van een onderzochte persoon. (..) Er zal voor alle betrokkenen een informatiesessie georganiseerd worden. Daarnaast zal u een brief ontvangen waarin uw resultaat aan de hand van een code wordt meegedeeld. Deze code geeft de graad van uw blootstelling aan. U kan nadien uw persoonlijke resultaten in detail met uw huisarts bespreken.”

Geen oorzaak-gevolgverband

De onderzochte personen zullen via de code, waarschijnlijk een kleurcode, hun blootstellingsgraad vernemen, zegt Wesley Van Dessel van het WIV. “We gaan de blootstelling aan acrylnitril na, maar kunnen daar geen oorzaak-gevolgverband aan koppelen. Je kan niet zeggen ‘ik ben blootgesteld aan zoveel acrylnitril, ik heb nu de komende jaren zoveel kans om kanker te krijgen’. In de wetenschappelijke onderzoeken is er gewoon nog geen verband aangetoond. Daarvoor moet je grote groepen mensen kunnen opvolgen die blootgesteld zijn aan dergelijke concentraties. In een aantal dierlijke studies zijn er wel aanwijzingen. Acrylnitril staat nog altijd geklasseerd als een stof die mogelijk kankerverwekkend is, maar bij de mens is er nog altijd geen link aangetoond.”

1.250 personen gevraagd om stalen af te staan

Ongeveer 1.250 personen worden uitgenodigd om stalen af te staan. “Het gaat niet om een verplichting, maar vanuit wetenschappelijk oogpunt raden we wel aan bloed en urine af te staan. Om de betrouwbaarheid van de resultaten van de studie te ondersteunen, willen we zoveel mogelijk mensen onderzoeken”, zegt Van Dessel.

De urinestalen worden genomen omdat acrylnitril ook voorkomt in tabaksrook. “Roken of passief roken geeft dus ook een blootstelling aan acrylonitril. Om het aandeel daarvan te kunnen meten wordt de hoeveelheid cotinine, een afbraakproduct van nicotine, in het urinestaal bepaald. Op die manier kunnen vals positieve resultaten uitgesloten worden”, stelt Volksgezondheid.

De stalen worden van zaterdag tot woensdagmorgen afgenomen in de nieuwe sporthal in de Warandelaan 14B in Wetteren.

Onduidelijkheid over test die ‘hoge gifwaarden’ zou aantonen in gewassen

Een test waarbij op gewassen in de omgeving van de treinramp in Wetteren “hoge gifwaarden” zouden vastgesteld zijn, werd niet uitgevoerd bij het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) noch bij het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek). Dat melden de woordvoerders van de instellingen.

Luc Busschaert, de man die de test liet uitvoeren, blijft achter de resultaten staan en zegt dat een labo afhankelijk van het ILVO het onderzoek uitvoerde.

Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en De Standaard schreven dat er zeer hoge gifwaarden vastgesteld werden op gras, radijzen en spinazie rond de rampplek in Wetteren. Volgens Het Laatste Nieuws werden de tests afgenomen in het VITO, maar dat bericht werd later aangepast naar het ILVO.

Beide instellingen ontkennen echter met klem dat dergelijke test bij hen werd uitgevoerd. Volgens Luc Busschaert werd de test op gras uit Wetteren wel degelijk uitgevoerd door een labo afhankelijk van het ILVO.

Nog geen stalen binnen 250-meter perimeter

Het Voedselagentschap heeft nog geen stalen genomen binnen de perimeter van 250 meter, omdat toegang tot die zone niet is toegelaten. “Alle stalen (gras, eieren, maïs, melk) die het FAVV buiten deze 250 meter perimeter heeft onderzocht, waren gunstig. Het FAVV neemt verder stalen op gespreide locaties buiten de perimeter en zal de resultaten meedelen zodra deze gekend zijn”, meldt het coördinatiecomité in Wetteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content