Westers protest

© Reuters

Na de Arabische Lente, gaan ook westerlingen massaal de straat op om de donkere herfst waarin het Westen zich nu bevindt terug te schakelen naar zomersere sferen.

Van de kernramp in Japan tot de Arabische Lente tot een wereldwijde economische crisis. 2011 werd gekenmerkt door historische gebeurtenissen die onze wereld de komende jaren ongetwijfeld verder zullen beïnvloeden.

De Indignados (verontwaardigden) geven de aftrap. Ze komen voor het eerst aan de oppervlakte in de aanloop naar de Spaanse verkiezingen op 22 mei. ‘Nee tegen de besparingen in Spanje en ja voor een transparanter beleid.’ Met die eisen kwamen de Indignados naar buiten. Puerta del Sol in Madrid was het epicentrum van de betogingen. Omdat ze zich tegen de Europese maatregelen kantte, oogstte de beweging internationaal ook succes. De Indignados zakten af naar Brussel, Rome, Amsterdam en andere Europese steden die zich niet achter Europa en de besparingen waar zij voor staat, kunnen scharen.

Naar het succesvoorbeeld van de Europese beweging en geïnspireerd door de Arabische Lente, groeit ook in Amerika een soortgelijk fenomeen. De Occupy Wall Street-beweging, de Amerikaanse variant van de Indignadosbeweging, liet voor het eerst van zich horen op 17 september in het financiële district van Manhattan. De Occupy Wall Streeters verzetten zich tegen de macht van multinationals en grootbanken die de democratie verdringen. Ze spreken zich uit tegen het kapitalisme dat rijken verrijkt en armen verarmt.

De twee bewegingen inspireerden de rest van de wereld en mondden uit in wereldwijde betogingen. De golf van protesten die de westerse wereld overspoelden is enorm. Overal werden Occupy/Indignados-betogingen gehouden tegen de huidige gang van zaken. Het Westen moest wakker geschud worden. In meer dan 1500 steden wereldwijd kregen staatshoofden te maken met een ontevreden bevolking.

In België verenigde de ‘verontwaardigden’ zich in de SHAME-betoging. Op 23 januari kwamen ruim 30.000 mensen op straat om politici aan te manen de politieke impasse te doorbreken. Organisator Filip De Clerck nuanceerde later het succes van de betoging omdat het nog altijd bijna een jaar duurde voor België met een regering uitpakte. Een kleine tien maanden na de SHAME-betoging klonk er weer boosheid bij de Belgen. Met de G1000 burgertop werd gepoogd de burger een luidere stem te geven in het maatschappelijk debat. Omdat de politici niet tot compromissen kwamen, nam de burger zijn lot zelf in handen. De conclusies van de G1000 zullen worden uitgewerkt tot concrete voorstellen en aanbevelingen voor de politici. Op 23 april 2012 zou het proces moeten aflopen.

Ondertussen blijken de Occupy- en Indignadosbewegingen nog lang niet over hun hoogtepunt heen en zullen ze in 2012 zeker nog van hen horen. (MVB)

Partner Content