Werkstraf voor koppel dat geld meegraaide in Zedelgem

Binnenkort moet een koppel voor de rechter komen, omdat ze 100 euro van straat hadden opgeraapt. Het geld was afkomstig van een inbraak in Zedelgem, maar tijdens hun vlucht gooiden dieven de kluis, met zo'n 500.000 euro in, op straat. Voorbijgangers en buurtbewoners grabbelden toen mee wat ze konden. © BELGA

De Brugse strafrechter heeft een koppel dat rondvliegend geld meegraaide in Zedelgem een werkstraf van 50 uur opgelegd.

De Brugse strafrechter heeft Tim B. en Kelly C. tot 50 uur werkstraf veroordeeld voor de “bedrieglijke verberging” van 100 euro. Het paar uit Koekelare graaide rondvliegend geld mee in Zedelgem. Een anonieme brief praatte hen aan de galg.

Op 20 april sloeg een Oost-Europese inbrekersbende toe in Torhout. Achternagezeten door de politie gooiden de inbrekers in de Ruddervoordsestraat in Zedelgem een kluis door het raam van hun wagen. De kluis spatte open, waardoor er bijna een miljoen euro zomaar op straat ronddwarrelde. Tim B. en Kelly C. passeerden met de auto en graaiden een briefje van 100 euro mee. Ondanks vele oproepen in de media bracht het koppel, in tegenstelling tot vele anderen, het geld niet terug.

Rondvliegend geld

Op 6 mei ontving de politie een anonieme brief waarin stond dat het paar maar liefst 3.700 euro had meegenomen. Bovendien kochten ze een stift aan om de echtheid van het geld te controleren. Antoon Luca, de raadsman van het koppel, had een verklaring voor de aankoop van de stift. Zijn cliënten hadden een vermoeden dat het rondvliegende geld kaderde in een promotiestunt. Ze dachten daarom dat het geld vals was. Op dat ogenblik was de zaak nog niet in de media geweest.

Tim B. en Kelly C. hadden naar eigen zeggen wel de intentie het geld terug te brengen. Ze waren echter bang voor de vragen van de politie. Volgens de verdediging is er geen enkel bewijs dat het koppel meer dan 100 euro meegraaide. Een huiszoeking leverde niets op. Ook op de rekeninguittreksels van het paar was er geen spoor van nog meer geld. Het parket vervolgde de verdachten dan ook enkel voor het bedrieglijk verbergen van 100 euro.

‘Grabbelen is één zaak, maar achterhouden is iets anders’

Meester Luca vroeg om zijn cliënten strafopschorting te geven. Hij verwees daarbij naar hun blanco strafregister. “Wat ze gedaan hebben is menselijk, maar fout. Ze hebben er natuurlijk ook al lang spijt van.” De rechter ging niet in op die vraag en vond een principiële bestraffing noodzakelijk. “Het gaat over het principe. Grabbelen is één zaak, maar achterhouden is twee.”

De rechter tilde er zwaar aan dat het koppel door de mediastorm heel goed wist dat het om gestolen geld ging. Beide beklaagden kregen een werkstraf van 50 uur opgelegd. Als ze die niet uitvoeren, wordt de straf omgezet in een celstraf van drie maanden. Ze moeten ook allebei een boete van 156 euro betalen. De 100 euro hebben ze na hun eerste verhoor bij de politie al afgegeven. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content