‘Werklozen die pensioenrechten opbouwen, dat is niet normaal’ (Luc Coene ten aanval tegen verworven rechten)

Luc Coene © ImageGlobe

Werklozen bouwen pensioenrechten op zonder dat ze bijdragen aan het systeem. Volgens Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, is dat niet langer houdbaar. Om de economie weer gezond te maken, moeten we volgens Coene afstand doen van verworven rechten.

De gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, trekt in een interview met de krant Le Soir ten aanval tegen “de verworven rechten waarvoor er geen bijdragen geleverd worden”.

In een interview over het herstel van de competitiviteit van de Belgische economie haalt Luc Coene ook pistes van reflectie aan om de kost van de vergrijzing in ons land in de hand te houden, wat volgens hem “diepgaande hervormingen” zal vergen.

“Wat is het Belgische probleem? Dat is de effectieve leeftijd waarop men stopt met werken. Die gaat wel omhoog, maar te langzaam”, klinkt het.

Volgens Coene is een van de pijnpunten de “vele verworven rechten waarvoor er geen bijdragen geleverd worden.” “Wanneer u werkloos bent, bouwt u ondanks alles toch pensioenrechten op, zonder dat u bijdraagt aan het systeem. Er is een hele reeks regels die op die manier rechten toekennen zonder dat daar bijdragen tegenover staan. Dat is niet normaal. We moeten die rechten inperken. En vroeg of laat moet ook de pensioenleeftijd omhoog, dat is onvermijdbaar.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content