Werkgroep financieringswet geïnstalleerd

21/09/10 om 12:03 - Bijgewerkt om 12:03

De werkgroep over de geldstromen tussen het federale niveau en de deelstaten is dinsdag voor de eerste maal bijeengekomen.

De werkgroep die zich buigt over de financieringswet is dinsdag voor de eerste maal samengekomen in de Kamer. Het ging om een installatievergadering.

De werkgroep wordt gezamenlijk voorgezeten door Waals minister Jean-Claude Marcourt (PS) en Kamerfractieleider Jan Jambon (N-VA). In de 'high-levelgroep' zetelen afgevaardigden en technici van zeven partijen. Naast N-VA en PS zijn dat de vijf andere partijen die bij de preformatie betrokken waren (CD&V, SP.A, CDH, Ecolo en Groen!).

Voor de N-VA maakt Vlaams minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters als politicus deel van de werkgroep uit. De SP.A vaardigt senator Frank Vandenbroucke af. CD&V stuurt Vlaams parlementslid Koen Van den Heuvel. Voor Groen! zetelt Kamerlid Stefaan Van Hecke in de werkgroep.

Aan Franstalige kant vaardigt de PS senator Ahmed Laaouej af. CDH stuurt federaal staatssecretaris Melchior Wathelet en Ecolo Jean-Marc Nollet, minister in de Waalse en de Franse gemeenschapsregering.

PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever sloten maandag een akkoord over de installatie van de 'high-levelgroep' tijdens een vergadering met de koninklijk bemiddelaars André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA). De werkzaamheden worden volgende week geëvalueerd.

Vertrekbasis

De zeven partijen van de preformatie bereikten eerder een princiepsakkoord over een herziening van de financieringswet (die de geldstromen tussen het federale niveau en de deelstaten regelt)op basis van twaalf principes.

Maar omdat daar geen geschreven verslag over bestond, werd dinsdag tijdens de installatievergadering nagegaan of iedereen wel over dezelfde nota's en uitgangspunten beschikte. Op enkele details na, veeleer vertaalproblemen, was dat effectief het geval, zo luidde het na afloop van de vergadering. De werkgroep komt op woensdag om 14 uur weer bijeen.

Onze partners