Werkgevers vrezen golf belastingverhogingen bij gemeenten

© Belga

Voka waarschuwt de gemeenten de belastingen niet te verhogen, omdat anders ‘de relancemaatregelen van de regering-Di Rupo compleet tenietgedaan’ worden.

In een brief aan alle nieuwe gemeentebesturen vraagt de werkgeverskoepel Voka met aandrang de belastingen niet te verhogen. “Anders worden de relancemaatregelen van de regering-Di Rupo compleet tenietgedaan”, klinkt het in Het Nieuwsblad.

“Dat gemeenten het niet gemakkelijk hebben, ontkennen we niet. Zeven op de tien gemeenten kampen met een tekort op de begroting. Maar een verhoging van belastingen, de heffing van extra lasten, zou geen verstandige keuze zijn”, schrijft de gedelegeerd bestuurder van Voka, Jo Libeer.

Absurde situatie

“We zijn in een absurd scenario terechtgekomen, waarbij op federaal niveau wat ademruimte wordt gecreëerd voor bedrijven, waarna die extra zuurstof op gemeentelijk niveau meteen weer wordt ingepikt”, stelt Libeer. Volgens hem moeten gemeenten inzetten op schaalvergroting, de afbouw van dubbelwerk, een betere digitalisering en “een kosteneffectieve uitbesteding” van sommige taken. “Succesvolle ondernemingen passen dezelfde principes toe om gezond te blijven”, schrijft de Voka-topman.

De Vereniging van Vlaamse Gemeenten en Steden (VVSG) beaamt dat veel lokale besturen financieel moeilijke tijden doormaken, maar verwacht geen golf van belastingverhogingen. Uit een recente rondvraag over lokale belastingen, waarop 200 van de 308 Vlaamse gemeenten en steden antwoordden, bleek dat er maar zes zijn die een belastingverhoging plannen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content