Werkgevers noemen nationale betoging 'kortzichtig en onverantwoordelijk'

27/11/11 om 12:02 - Bijgewerkt om 12:02

De werkgeversorganisaties kunnen weinig begrip opbrengen voor de beslissing van de vakbonden om de nationale betoging van 2 december te laten doorgaan.

De werkgeversorganisaties kunnen weinig begrip opbrengen voor de beslissing van de vakbonden om de nationale betoging van 2 december te laten doorgaan ondanks het politieke akkoord over de begroting en structurele hervormingen. "Vakbonden met verantwoordelijkheidszin zouden de actie afblazen", zo is de teneur aan werkgeverszijde.

Voka-voorzitter Luc De Bruyckere roept de vakbonden in een persbericht op om "verantwoordelijkheidszin te tonen" en de aangekondigde betoging van 2 december in Brussel af te blazen. "Het zou onverantwoord zijn om door die actie opnieuw onrust en onzekerheid te creëren", aldus de Voka-voorzitter.

Dat zei ook Rudi Thomaes, de topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), op de VRT-radio. "Het zou bijzonder slecht zijn voor België als de politieke crisis nu omslaat in sociale onrust", luidde het. Volgens Thomaes heeft het middenveld een verpletterende verantwoordelijkheid.

NSZ: 'Kortzichtig en onverantwoord'

Karel Van Eetvelt, de topman van ondernemersorganisatie Unizo, verwoordde het als volgt: "De onderhandelaars hebben alles gedaan om de koopkracht van de werknemers te vrijwaren. De werkgevers hebben het ook moeilijk met enkele maatregelen, maar zij reageren daarop door harder te gaan werken. Wat doen de werknemers? Betogen en staken." Op Twitter noemde Van Eetvelt het evenwel moeilijk nu al te reageren, want "niet evident zonder inzage in volledige tekst, duivel zit immers in details!"

Ondernemersorganisatie NSZ betreur van haar kant dat de vakbonden "nu al harde taal niet schuwen en tot actie overgaan". "Dat getuigt van kortzichtigheid en onverantwoord gedrag", luidt het in een persbericht. (Belga/SD)

Onze partners