Werkgevers: 'Blokkerende stakersposten zijn strafbaar'

11/12/14 om 22:44 - Bijgewerkt om 22:44

In aanloop naar de nationale staking van 15 december waarschuwt werkgeversorganisatie VBO in een mededeling dat stakersposten die werkwilligen blokkeren, strafbaar zijn. He VBO wordt hierin ondersteund door Unizo en het NSZ.

Werkgevers: 'Blokkerende stakersposten zijn strafbaar'

Stakingspost © BELGA

De algemene staking maandag komt er na de verschillende provinciale actiedagen. Bij die provinciale acties waren er hier en daar al incidenten, waarbij stakers werkwilligen of bedrijfsleiders verhinderden om de onderneming te betreden.

Het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen, zegt de werkgevers "te informeren" over hun rechten. "Het moedwillig belemmeren van het verkeer op spoor, weg of water wordt bestraft door artikel 406 van het strafwetboek", luidt het. "Het stakingsrecht vormt daar geen uitzondering op".

Het VBO vraagt aan de autoriteiten op alle niveaus om alles in het werk te stellen om de schade die deze vakbondsacties kunnen aanrichten op het terrein en de negatieve impact ervan op de economie, te voorkomen.

Unizo van zijn kant vindt dat staken een recht moet blijven maar pikt het niet dat werkwilligen tegengehouden of geïntimideerd worden.

NSZ (het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) gaat nog een stapje verder en pleit onomwonden voor een verbod op het afzetten van industrieterreinen en op het belemmeren van werkwilligen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners