Welzijnssector staakt en betoogt op 24 november

14/10/16 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:29

De welzijnssector heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 24 november. Er komt ook een grote betoging.

Welzijnssector staakt en betoogt op 24 november

Nationale betoging © BELGA

De volledige non-profitsector (welzijn, zorg en cultuur) heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 24 november. Er komt ook een grote betoging in Brussel. Dat heeft Belga vrijdag uit goede bron vernomen. Het nieuws wordt bevestigd door Mark Selleslach, nationaal secretaris voor de christelijke vakbond LBC-NVK non-profit en Jan Piet Bauwens, zijn tegenhanger bij de socialistische bediendebond BBTK. 'Het gaat om een algemene aanzegging, zowel federaal als op het niveau van de gemeenschappen en in vakbondsfront', verduidelijkt Bauwens.

De vakbonden zijn niet te spreken over 'het gebrek aan overleg' met de bevoegde ministers over de personeelsvoorwaarden en de werkdruk in de sector. Met een stakingsaanzegging willen ze de druk opvoeren. 'We willen onderhandelen over een nieuw sociaal akkoord, mét meerjarenperspectief, over zaken als werkdruk en personeelsbezetting. Het laatste akkoord is al enige tijd afgelopen, maar voorlopig maken de ministers geen aanstalten om onderhandelingen op te starten', zegt Selleslach.

Bauwens bevestigt dat: 'Op 10 juni hebben we betoogd in Brussel. We hebben toen onze eisenbundel overgemaakt aan de regering, maar na vier maanden hebben we zelfs nog geen antwoord gekregen. We willen duidelijk maken dat we dat toch wat onbeleefd vinden', klinkt het gepikeerd.

Het besparingsbeleid van de regering kan evenmin op begrip rekenen bij de vakbonden. Afgelopen week raakte bekend dat het departement gezondheidszorg hoogstwaarschijnlijk één derde van de begrotingsinspanning van dit jaar zal moeten leveren. 'Dat is niet de aanleiding voor de betoging van 24 november, maar het helpt natuurlijk ook niet', aldus Selleslach. (BELGA/JVL)

Onze partners