Welzijnskloof: 'Je moet als deelstaat durven groeien' (Peeters)

28/12/11 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

Volgens een studie van de Luikse Universiteit wordt de welvaartskloof tussen Vlaanderen en Wallonië steeds groter. Vlaams minister-president Peeters interpreteert de resultaten als een bevestiging dat Vlaanderen een goed beleid voert.

Welzijnskloof: 'Je moet als deelstaat durven groeien' (Peeters)

© Belga

Volgens een studie van de Luikse Universiteit neemt de welzijnskloof tussen Vlaanderen en Wallonië toe. Economen van de ULg concluderen dat de Belgische verzorgingsstaat in vergelijking met andere Europese landen maar matig presteert. Maar ze stelden ook grote regionale verschillen vast. Vlaanderen hoort bij het Europese koppeloton, terwijl Wallonië aan de staart bengelt.

Vlaams minister-president Peeters ziet in de studie een bevestiging dat zijn Vlaamse regering een goed beleid voert. Het gemeten welzijnsverschil is ook de consequentie van een economisch beleid, aldus Peeters. "Je moet als deelstaat durven groeien - investeren in wetenschappelijk onderzoek, in exportpromotie, in groeibedrijven, in kwaliteit van het onderwijs, in een performante infrastructuur - als je als samenleving ruimte wil geven aan een geïntegreerd welzijnsbeleid".

"In Vlaanderen legden en leggen we de juiste prioriteiten en halen we ook resultaten. Dit onderzoek illustreert het belang van de regio's op het vlak van een goed sociaal beleid, dat verder gaat dan de sociale zekerheid", besluit de Vlaamse minister-president.

Waals minister-president Rudy Demotte (PS) wil voorlopig niet reageren op de resultaten van de studie. (Belga/INM)

Onze partners