Wellicht volgende zomer referendum over machtsuitbreiding Erdogan

01/12/16 om 15:26 - Bijgewerkt om 17:47

De regerende AKP-partij legt "volgende week" aan het Turkse parlement een grondwetshervorming voor met als doel de macht van president Recep Tayyip Erdogan uit te breiden.

Wellicht volgende zomer referendum over machtsuitbreiding Erdogan

© AFP

Dat heeft premier Binali Yildirim donderdag aangekondigd. Keurt het parlement de tekst goed, dan komt er wellicht "bij het begin van volgende zomer" een referendum over de hervorming.

Voor een hervorming van de grondwet in Turkije is in het parlement een tweederdemeerderheid (367 zetels) nodig om rechtstreeks goedgekeurd te kunnen worden. Om een referendum te kunnen uitschrijven, is minstens een drievijfdemeerderheid (330) nodig.

De AKP-partij van Erdogan heeft 317 verkozenen in het parlement en kan een hervorming dus niet alleen doordrukken. Daarom heeft de partij de voorbije maand onderhandelingen aangeknoopt met de nationalistische oppositie van MHP.

Volgens AKP-functionarissen mikt de hervorming op een overdracht van het merendeel van de uitvoerende macht van de eerste minister naar de president. De functie van premier zou geschrapt worden, en de president, die in Turkije nu een grotendeels protocollaire rol speelt, zou het enige hoofd van de uitvoerende macht worden, met onder hem één of twee vicepresidenten.

(Belga/JH)

Onze partners