Wellicht 25 mei 2014 naar de stembus

15/01/13 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

De Europese verkiezingen, die moeten samenvallen met de regionale verkiezingen, zullen wellicht op 25 mei 2014 plaatsvinden. Volgens het federale regeerakkoord valt dit nu ook samen met de federale verkiezingen.

Wellicht 25 mei 2014 naar de stembus

© Belga

De volgende verkiezingen voor het Europees Parlement zullen plaatsvinden op donderdag 22 of zondag 25 mei 2014. Dat heeft Dirk Wouters, de Belgische ambassadeur bij de Europese Unie, gezegd in de Kamer.

De exacte datum zal ook een impact hebben op de verkiezingen in ons land. Zo moeten de Vlaamse verkiezingen samenvallen met de Europese stembusgang. Daarom lijkt zondag 25 mei het meeste kans te maken. Volgens het jongste federale regeerakkoord vallen nu ook de regionale en federale verkiezingen samen.

Wouters was te gast in het federaal adviescomité. Daarin zetelen leden van zowel de Kamer, de Senaat als het Europees Parlement. Samen met zijn adjunct Olivier Belle blikte Wouters vooruit op de Europese actualiteit van de komende maanden.

De dossiers die het meest met de aandacht zullen gaan lopen, zijn de onderhandelingen over een nieuwe meerjarenbegroting en de uitdieping van de Economische en Monetaire Unie. In Wouters' uiteenzetting passeerden ook het werkprogramma en de prioriteiten van het Ierse voorzitterschap van de EU de revue.

Omdat het einde van de huidige legislatuur stilaan in zicht komt, ging Wouters ook even in op de volgende verkiezingen. "22 en 25 mei zijn de meest waarschijnlijke data", zei hij. (Belga/TE)

Onze partners