Wekelijks diefstal in kerk

11/02/12 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

In België wordt gemiddeld één keer per week een diefstal in een kerk gepleegd. De buit bestaat onder meer uit schilderijen, beelden, kelken, cibories en patenen.

Wekelijks diefstal in kerk

© Thinkstock

Dat meldt Cathobel. De gerechtelijke politie wijst erop dat het belangrijk is het kerkgebouw degelijk af te sluiten, een inventaris op te stellen van de kunstvoorwerpen en in geval van diefstal aangifte te doen bij de politie. Momenteel wordt er van vele kerkdiefstallen geen aangifte gedaan door een gebrek aan tijd, nachtzaamheid of onwetendheid over de werkelijke waarde van het patrimonium.

Een goede inventaris bevat volgens de gerechtelijke politie een nauwkeurige beschrijving en foto's van de voorwerpen. Ook is het van belang de inventaris vortdurend te actualiseren en op een veilige plaats te bewaren, liefst in veelvoud bij verschillende personen. De politie wijst er ook op dat soms de toegangsdeur van de kerk wel extra beveiligd wordt en de kerk uitgerust met een alarmsysteem, maar dat men tegelijkertijd nalaat een slecht sluitende zijdeur te herstellen. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners