Weinig of geen bussen

24/12/10 om 09:00 - Bijgewerkt om 09:00

Het vervoersnetwerk van de MIVB in Brussel, De Lijn en TEC kent veel moeilijkheden vrijdag door de verse sneeuw.

Weinig of geen bussen

© Belga

Door de verse sneeuwval van afgelopen nacht rijden er maar weinig of helemaal geen bussen van De Lijn in Limburg, Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Enkel in West-Vlaanderen zijn er weinig problemen. De bussen die wel rijden, kampen overal met grote vertragingen.

In Limburg is zo'n 80 procent van de bussen niet uitgereden. Er zijn vooral problemen op de secundaire wegen. Ook zijn op heel wat

plaatsen haltes moeilijk te bedienen. Bussen die wel rijden kampen met vertragingen van een half uur.

In Vlaams-Brabant rijdt geen enkele bus. De stelplaatsen zijn onbereikbaar.

In Antwerpen situeren de problemen zich vooral in het zuiden van de provincie. In Antwerpen rijden er alleen nog bussen in de stad Antwerpen. In de regio's Mechelen, Herentals, Lier en Turnhout rijden geen bussen meer. De trams rijden wel min of meer normaal.

In Oost-Vlaanderen zijn er grote problemen in Gent, Dender en de Vlaamse Ardennen. Op verschillende lijnen rijden geen bussen.

In West-Vlaanderen is er alleen hinder in de regio Kortrijk-Ieper. In en rond Waregem, Moeskroen, Kortrijk, Roeselare en Tielt is het busverkeer verstoord. Elders in de provincie verloopt het min of meer normaal.

In Brussel rijdt geen enkele bus, en enkel de tramlijn 3, die de noord-zuidas verzekert, wordt bediend met vijf tramstellen. Reizigers nemen best de metro, zegt een woordvoerder van de MIVB.

"We hebben geprobeerd om de bussen vrijdag te laten uitrijden, maar ze zijn allemaal geslipt bij het buiten rijden van de stelplaatsen. We hebben dus voorgesteld om de voertuigen terug binnen te laten rijden", aldus de MIVB-woordvoerder.

Treinen behoorlijk vlot

In tegenstelling tot de bussen en de trams rijden de treinen in ons land behoorlijk vlot, zij het met vertragingen van gemiddeld tien minuten. Het zwaartepunt van de vertragingen ligt in Wallonië. Dat laat spoornetbeheerder Infrabel weten.

"De treinen rijden maar hun snelheid is beperkt op enkele sporen doordat de sneeuw vaak de sporen bedekt en de zichtbaarheid beperkt is", preciseert Chloé Van Driessche.

Veel treinen kampen met vertragingen en enkele werden geannuleerd. Vele treinbegeleiders en -bestuurders geraakten niet tijdig op het werk, verklaart woordvoerder Bram De Saedeleer.

Lees meer over:

Onze partners