Wegwerkzaamheden in Brussel zorgen voor lange files

09/09/11 om 16:21 - Bijgewerkt om 16:21

De diverse wegwerkzaamheden in het Brussels Gewest zorgen voor veel verkeersellende in en rond Brussel. Touring en Unizo pleiten alvast voor een betere overlegstructuur.

Wegwerkzaamheden in Brussel zorgen voor lange files

© Reuters

Het Brussels Gewest is bezig met belangrijke wegenwerken die extra hinder veroorzaken voor het verkeer. Diverse mobiliteitsorganisaties en ondernemersorganisatie Unizo dringen nu aan op een betere overlegstructuur.
Volgens een steekproef van de koepelorganisatie van de mobiliteitsverenigingen (FIA) kloppen de wegenwerken in Brussel records op het vlak van tijdsduur. De heraanleg van de Gentsesteenweg, een belangrijke invalsweg, duurt straks niet minder dan tien jaar. Daarvoor is deze drukke weg vrijwel permanent afgesloten. De werken aan de metro Kunst-Wet duren nog tot de zomer van 2012. Volgens Touring geraken leveranciers met bestel- en vrachtwagens nauwelijks bij hun klanten.

"Minder Hinder Commissie"

Voorts stelt Touring dat er aan de wegen in Brussel niet gewerkt wordt tijdens het weekend en ook niet 's nachts. Dat doet men in Vlaanderen en Wallonië wel. Sedert enkele maanden al lopen er bij de infodienst van Touring klachten en opmerkingen binnen. Daarom vragen diverse organisaties, zoals Touring, Febetra, DRP, Transport en Logistiek Vlaanderen, de oprichting van een Minder Hinder Commissie om op dit soort problemen te anticiperen. "Mits een degelijk overleg en een goede planning zou men al veel van deze verzuchtingen kunnen kanaliseren en opvangen", stelt Touring.

Net als Touring dringt ook ondernemersorganisatie Unizo aan op overleg en betere coördinatie van de wegenwerken. "Bij wegenwerken wordt het belang van tijdige communicatie, ook naar ondernemers toe, nog te vaak onderschat", aldus Unizo. "De werken aan het viaduct in Vilvoorde werden wel tijdig en met een grote campagne aangekondigd, dat moet ook op kleinere schaal kunnen. Bij tijdig aankondigen kunnen ondernemers immers maatregelen treffen, hun medewerkers briefen en trachten de hinder voor de bereikbaarheid van hun onderneming te beperken", zo luidt het verder.

Madou
De gewestelijke overheidsadministratie Brussel Mobiliteit, maakt zich minder druk over de verkeersellende. "We hebben talloze vertragingen op de Brusselse wegen opgemerkt, maar daarvoor valt niet één duidelijke reden aan te wijzen. Dat kan al eens voorkomen", luidt het. Volgens de overheidsadministratie kan de werf aan het Madouplein, waardoor de Leuvensesteenweg tussen het Madouplein en het Sint-Joostplein afgesloten is, niet als enige verantwoordelijk gesteld worden voor de vertragingen.

Volgens mobiliteitsorganisatie Touring zorgt de nieuwe werf voor immense mobiliteitsproblemen in de hoofdstad. "De werken, die acht maanden zouden duren, leiden tot verkeersopstoppingen van meer dan 45 minuten voor automobilisten die in de buurt werken. Meer nog, de werf heeft gevolgen voor de hele kleine ring die al door werken getroffen wordt", zo luidt het. (Belga/INM)

Onze partners