Wegpolitie zal vaker 's nachts controleren

17/02/14 om 07:01 - Bijgewerkt om 07:01

Er komen nog meer nachtelijke controles van de wegpolitie. Er zal vooral gecontroleerd worden op het gebruik van alcohol en drugs.

Wegpolitie zal vaker 's nachts controleren

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) is ongerust over de voorlopige resultaten van de BOB-controles. Meer mensen blazen positief. "Algemeen kunnen we stellen dat de Belgen te tolerant zijn voor het rijden onder invloed", zegt Karin Genoe, gedelegeerd bestuurder van het BIVV. "De Belg weet dat rijden onder invloed risicovol is en ze weet dat we controleren en toch stelt ze het gedrag". Bij een alcoholcontrole in Brussel vorige week zondag bleek dat zes procent nog teveel gedronken had. Vele BOB-controles worden op voorhand aangekondigd, maar toch zijn er bestuurders die het niet kunnen laten dronken te rijden. Dat vindt het BIVV het meest verontrustend. "Het is een dubbelzinnige situatie, maar wel één waar we rekening mee moeten houden als we willen sensibiliseren", zegt Genoe. Het BIVV benadrukt dat de cijfers nog niet volledig zijn want de BOB-campagne loopt nog tot eind deze maand. © BELGA

De wegpolitie zal dit jaar vaker 's nachts controleren op alcohol en drugs. Ze doet dat na een oproep van politievakbonden en automobilistenorganisaties. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Bij een nachtelijke controle dit weekend op de A12 blies bijna één op vier positief. Het ging om de eerste serieuze alcoholcontrole na de feestdagen.

"Dit is het bewijs dat je moet controleren op het juiste moment op de juiste plaats", zegt Danny Smagghe van Touring. "Er is te lang 's ochtends en 's middags gecontroleerd en dat haalt niets uit. De hardnekkige doelgroep die je moet hebben zit net tussen middernacht en 8 uur op de baan. We zijn blij dat de politie gehoor geeft aan deze oproep".

"Blijkbaar denken veel bestuurders dat ze vrij spel krijgen nu de BOB-controles gedaan zijn", zegt Karin Genoe van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). "Ze vergeten dat de politie vanaf nu het hele jaar door op alcohol en drugs test".

De wegpolitie gaat vaker 's nachts controleren. Tot nu toe gebeurde amper een op de zes controles tussen middernacht en 8 uur. Volgens het BIVV zal een derde van alle bestuurders in de komende twaalf maanden voor een controle moeten stoppen. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners