'Wees blij dat er oppositie is' (Bart De Wever)

08/01/12 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:00

In het VRT-programma De Zevende Dag verdedigde Bart De Wever zichzelf en zijn partij tegen de recente aanvallen in het weekblad Humo en het programma De Pappenheimers. "Wees blij dat er nog een oppositie is", liet hij optekenen.

'Wees blij dat er oppositie is' (Bart De Wever)

© Reuters

Bart De Wever en zijn partij N-VA moesten de voorbije weken veel kritiek slikken. Recent nog in het weekblad Humo en het programma De Pappenheimers kreeg de partij van De Wever het hard te verduren. De Wever zelf riep in De Zevende Dag alle partijen opnieuw op "om de heilige huisjes niet langer te beschermen".

De Wever kwam tijdens het debat terug op de kwestie van de dotaties van de koning en zijn familie. De koning zelf liet in zijn nieuwjaarstoespraak weten ook de broeksriem te zullen aanspannen net als alle Belgische onderdanen zullen moeten doen de volgende jaren. "Nu blijkt dat dat toch niet helemaal juist is", merkt De Wever fijntjes op. De koning zelf heeft wettelijk recht op een een loonsverhoging. Volgens De Wever had hij daar afstand van kunnen doen. "Geef zelf het goede voorbeeld." Het geld dat voorzien was voor de andere leden van de koninklijke familie wordt wel bevroren nadat de N-VA de kwestie aan de kaak stelde.

De Wever hekelde verder de wildgroei van de kabinetten. "Procentueel neemt het aantal kabinetsmedewerkers met 10 procent toe. Zo telt het kabinet van minister Onkelinx 78 medewerkers. Dat van staatssecretaris Philippe Courard telt er 38." De voorzitter van de N-VA merkte fijntjes op dat hij niet begrijpt waar al die mankracht voor nodig is en bovendien was jaren geleden al beslist om de kabinetten af te slanken. "Van staatssecretaris Courard weet ik niet zo direct waar de man mee bezig is en waarvoor hij al die mensen zou nodig hebben", klonk het nog.

Kandidaat-burgemeester?
De voorzitter van de N-VA vindt het niet meer dan zijn plicht dat hij en zijn collega's van de N-VA de teksten van de meerderheid zo goed als mogelijk uitpluizen en onverenigbaarheden aan het licht brengen. "Net nog raakte bekend dat er een foutje geslopen zou zijn in een document van de ministerraad dat de federale ministers een opslag van 8 procent zou toekennen. Zoiets kan toch niet", aldus De Wever. "Wees blij dat er nog een oppositie is", vulde hij nog aan.

Naar zijn ambities als kandidaat-burgemeester van Antwerpen bleef De Wever op de achtergrond. "Als partij willen we in zoveel mogelijk steden en gemeenten regeren, maar mijn persoonlijke ambities daar wil ik verder niet op ingaan." (INM)

Lees meer over:

Onze partners