Weerbericht krijgt communautair kantje

20/04/13 om 09:12 - Bijgewerkt om 09:12

De beslissing van Frank Deboosere om eerst het weer voor Vlaanderen te vermelden, leidt tot een vreemd gegoochel met temperaturen.

Weerbericht krijgt communautair kantje

Wie goed geluisterd heeft, zal in het dagelijkse weerpraatje van Frank Deboosere op Eén een opvallende verandering opgemerkt hebben.

Voortaan zegt de weerman niet meer 'de temperatuur schommelt tussen de 9 en 15 graden', maar wel 'de temperatuur schommelt tussen de 15 en 9 graden'. Opvallend omdat het logischer lijkt om de lagere temperatuur eerst te vermelden wanneer je spreekt over 'van' en 'tot'.

Maar een klacht van een kijker heeft de weerman doen beslissen om voortaan eerst het weer voor Vlaanderen te geven en pas dan dat van Wallonië. 'Omdat alleen een idioot niet open staat voor verandering, heb ik er eens over nagedacht en beslist dat de kijker eigenlijk gelijk heeft', zegt Deboosere in Het Nieuwsblad. Daardoor worden de lagere temperaturen, die doorgaans voorkomen op de Hoge Venen, nu laatst vermeld.

Positiever weerbericht

'Als ik zeg dat het van nul tot vier graden wordt, dan onthouden de mensen altijd het eerste cijfer. Vooral 's nachts is dat het geval. Dan is het in Vlaanderen vier graden en vragen ze me daags nadien waar die nul op sloeg. Wel, doorgaans slaat de laagste temperatuur op de Hoge Venen, niet hier dus. Daarom de ommezwaai, de kijkers krijgen eerst hun temperatuur voor Laag- en Midden-België en dan die voor Hoog-België', aldus Deboosere.

Met deze aanpassing klinken de weerberichten ineens ook een stuk positiever. Maar Deboosere ontkent dat de beslissing om voortaan eerst de warmste temperatuur te geven is genomen om het weerbericht rooskleurig te laten klinken. (TE)

Lees meer over:

Onze partners