Weer staking in gevangenissen

28/05/10 om 13:17 - Bijgewerkt om 13:17

Op initiatief van ACOD en VSOA wordt actie gevoerd van donderdagavond tot zaterdagmorgen.

Het personeel in de Belgische gevangenissen is opnieuw in staking. De actie begon donderdagavond om 22 uur en loopt tot zaterdagmorgen 6 uur. Het gaat om een initiatief van de socialistische en liberale vakbonden.

Het ACV doet niet mee met ACOD en VSOA. De christelijke vakbond gaat evenmin akkoord met het personeelsplan van 2010 voor de gevangenissen, maar noemt de staking zinloos.

De afgelopen dagen waren er al werkonderbrekingen in de gevangenissen uit protest tegen het personeelsgebrek, maar vanaf donderdagavond wordt er gestaakt.

Volgens federaal secretaris Ivan Vandecasteele van het ACOD wordt de staking vrijdag in Vlaanderen beter opgevolgd dan in Wallonië.

Volgens Vandecasteele wordt de staking in Vlaanderen door tachtig procent van het personeel opgevolgd. In Wallonië zou het zowat om vijftig procent gaan. Door de staking moet de lokale politie inspringen voor het gevangenispersoneel.

Vandecasteele sluit niet uit dat er volgende week opnieuw wordt gestaakt. Dan staan er al werkonderbrekingen op het programma, waarbij het personeel drie uur vroeger zou stoppen met werken. Vanaf donderdagavond zou het werk dan opnieuw worden neergelegd.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) liet vrijdag weten dat hij de verschillende partners in het gevangenisdossier volgende week rond de tafel brengt.

Hij blijft erbij dat de acties politiek getint zijn. De Clerck wees er op dat er de voorbije jaren enorme inspanningen zijn gedaan voor de gevangenissen, zowel inzake infrastructuur als personeel.

Onze partners