Weer haar in de boter tussen België en Congo

14/07/10 om 15:57 - Bijgewerkt om 15:57

Minister Charles Michel eist respect voor België na uitspraken van de Congolese minister van Communicatie.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) is niet te spreken over uitspraken van de woordvoerder van de Congolese regering. Hij eist respect voor België.

Amper twee weken na het bezoek van het koningspaar en premier Yves Leterme aan Congo zit er weer een haar in de boter tussen beide landen.

De Congolese minister van Communicatie Lambert Mende
Omalanga, die ook woordvoerder is van de Congolese regering, haalde dinsdag op een persconferentie zwaar uit naar de Belgische politieke klasse.

Mende noemde het onaanvaardbaar dat Belgische politici Congolese problemen beschouwen als Belgische binnenlandse kwesties.

Surrealistisch

Hij voegde er aan toe dat het gedaan moet zijn met de relaties tussen beide landen als die tussen een kolonisator en een gekoloniseerde.

Mende verwees onder meer naar het 'surrealistische debat' in België over de uitnodiging van president Joseph Kabila aan koning Albert om de viering van vijftig jaar Congolese onafhankelijkheid bij te wonen en de 'ingebeelde' uitnodiging aan Belgische militairen om deel te nemen aan het militair défilé in Kinshasa.

In een reactie noemde minister Michel die uitspraken zeer ongepast. Zeker kort nadat België ongeveer een miljoen euro voor voedselhulp aan Congo heeft vrijgemaakt. 'Ik vraag respect voor België', aldus Michel.

Hij is van plan de Congolese ambassadeur in Brussel, Henri Mova Sakanyi, uit te nodigen voor een gesprek over de verklaringen van Mende.

Lees meer over:

Onze partners