‘Weddenschappen tegen Di Rupo kunnen beginnen’

© Belga

De krantencommentatoren zijn opgelucht dat we eindelijk een regering hebben maar ze bekijken die regering met bijzonder veel argwaan. ‘Feestgeschal is ongepast.’ ‘De weddenschappen tegen Di Rupo kunnen beginnen.

Geen hoerastemming, wel opluchting in de Vlaamse krantencommentaren over de nieuwe federale regering, gevormd na 541 dagen crisis. Bijna unaniem waarschuwen de commentatoren voor de moeilijkheden die premier Elio Di Rupo en zijn ploeg te wachten staan.

Het Nieuwsblad: weddenschappen tegen Di Rupo kunnen beginnen

“De regering staat er, de weddenschappen kunnen beginnen over wanneer ze zal beginnen te wankelen”, zo geeft Liesbeth Van Impe de toon aan in Het Nieuwsblad. “Voor de regeringspartijen zijn de dagen van eedaflegging en regeerverklaring zo goed als zeker de makkelijkste.”

Ze wijst op de externe druk op de regering, van de financiële markten en van oppositiepartij N-VA, waar Bart De Wever “slapend rijk lijkt te worden” terwijl de regeringspartijen zich onpopulair moeten maken met een hard saneringsbeleid. “De partijen zweven tussen hoop en vrees”, besluit Van Impe.

De Standaard: Deze regering verschilt nauwelijks va de vorige

Guy Tegenbos stelt in De Standaard vast dat we na 541 dagen regeringscrisis een regering krijgen die nauwelijks verschilt van de vorige. “Het klinkt ontnuchterend”, zegt hij.

De groep oudgedienden met de nodige ervaring, aangevuld met “enkele opvallende nieuwelingen met sterke kwaliteiten”, moet niet alleen het zware regeerprogramma uitvoeren, maar zal ook verplicht worden de openbare financiën verder te saneren en verdergaande sociaaleconomische hervormingen door te voeren, aldus Tegenbos. “Maar of dat zal lukken, is andere koek.”

De Tijd: Feestgeschal is ongepast

“De weg voor de uitvoering van het regeerakkoord ligt vol met wolfsklemmen”, schrijft Isabel Albers in De Tijd. De ploeg zal de saneringsoperatie meteen moeten bijsturen, de waarborgregeling voor Dexia is nog niet definitief en alle beslissingen waarover de onderhandelaars beslisten nog niet te beslissen, zoals de kernuitstap, komen binnen de kortste keren terug, luidt het.

Voorts zijn er de uitvoering van het akkoord over BHV en de financieringswet, met de steun van de groenen, en de uitwerking van de bevoegdheidsoverdracht. “Feestgeschal is ongepast bij de eedaflegging van Di Rupo I”, besluit Albers.

Gazet Van Antwerpen: Beschamend

“Twintig uur om negentien postjes te verdelen, het is een beschamend, onwaardig einde voor een crisis die 540 dagen duurde”, zegt Paul Geudens in Gazet van Antwerpen. Ook hij wijst erop dat de premier een zware tijd tegemoet gaat. “Hoe moet Elio Di Rupo in schamel Nederlands gaan uitleggen dat dit géén Vlaams-onvriendelijke regering is?

Het is ongepast iemand te veroordelen voor hij begonnen is, maar er rust een zware hypotheek op deze ploeg, en op haar leiding in het bijzonder”, luidt het.

Het Belang van Limburg: Regering bekijken met gezonde argwaan

Eric Donckier van Het Belang van Limburg vreest dat de geheimzinnigheid rond de namen van de regeringsleden symptomatisch is voor de nieuwe regering. “Di Rupo presteerde het eerder om een persconferentie te geven over de sanering van de overheidsfinanciën zonder ook maar één cijfer vrij te geven.

Journalisten mogen blijkbaar niet langer hun werk doen. Maar wat erger is, ook de burger mag het niet weten”, aldus Donckier. Hij kijkt ook “met gezonde argwaan” naar de nieuwe regering omwille van de persoon Di Rupo, die “bij elk akkoord eerst tegen de muur is gelopen, waarna bilateraal overleg nodig was om de discussies te deblokkeren”.

De Morgen: verwachtingen zijn niet hoog gespannen

“De laatste 541 dagen zaten we met z’n allen op een rollercoaster, die van amusant naar repetitief tot ronduit ergerlijk ging. Vanaf vandaag hebben we iets anders in het uitstalraam: Elio Di Rupo”, schrijft Wouter Verschelden in De Morgen. “Als hij durft te dromen over dit land zoals hij als vijftienjarige durfde te dromen van een beter, vrijer leven, dan zitten we niet zo slecht”, luidt het. Al voegt ook Verschelden toe dat de verwachtingen over premier Di Rupo “op zijn zachtst gezegd” niet hoog gespannen zijn.

Het Laatste Nieuws: Eindelijk. Oef

Ook Luc Van der Kelen verwijst in Het Laatste Nieuws naar de”Belgische droom” van Di Rupo. “Straks trekt een immigrantenzoon naar het koninklijk paleis”, luidt het. “Het moet alle nieuwe Belgen hoop geven, dat ook hun kinderen, one day, op het bordes van het paleis kunnen staan.”

“In zijn bureau in de Wetstraat 16 wachten er de premier vermoeiende, maar hopelijk voor hem verfrissende dagen. Dagen van realisaties. Dit land is eraan toe. Eindelijk. Oef”, aldus nog Van der Kelen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content