Website brengt Torfs opnieuw in opspraak

29/06/10 om 17:32 - Bijgewerkt om 17:32

DeWereldMorgen.be beweert dat Rik Torfs de KU Leuven 37.700 euro afhandig heeft gemaakt.

DeWereldMorgen.be blijft bij haar beschuldigingen aan het adres van Rik Torfs. Volgens de website zijn er ernstige aanwijzingen dat Torfs de KU Leuven 37.700 euro afhandig heeft gemaakt.

De website had enkele weken geleden, kort voor de verkiezingen, gemeld dat de KU Leuven Torfs ernstige feiten zou ten laste leggen. Er was sprake van verduistering van publieke middelen, wanbeheer en normvervaging.

De feiten zouden aan het licht gekomen zijn na klachten van collega's van Torfs. Eén feit zou rond valse facturen draaien.

Torfs ontkende toen in een reactie formeel dat de KU Leuven hem ernstige feiten ten laste zou leggen. De KU Leuven wees er toen op dat bij een audit in de faculteit Kerkelijk Recht, waar Torfs actief is, geen overtredingen van wettelijke bepalingen werden vastgesteld.

Facturen voor boeken

Maar DeWereldMorgen.be meldde dinsdag dat de KU Leuven nooit enige moeite zou gedaan hebben om de beschuldigingen aan het adres van Torfs, die intussen senator is voor CD&V, te onderzoeken.

De website zegt te hebben ontdekt dat er sterke aanwijzingen zijn dat Torfs de universiteit inderdaad 37.700 euro afhandig heeft gemaakt.

Volgens DeWereldMorgen.be liet Torfs een reeks facturen opmaken door een bevriende boekhandel ter waarde van dat bedrag toen er geld bleek over te zijn van een onderzoeksfonds.

Volgens die facturen bestelde Torfs 850 zeer gespecialiseerde boeken (onder meer 150 exemplaren van het boek Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de diocesane bisschop). Die boeken, zo getuigen twee collega's van Torfs onafhankelijk van elkaar, werden nooit geleverd, aldus de website.

Volgens DeWereldMorgen.be heeft de eigenaar van de boekhandel bevestigd dat de boeken op dat moment inderdaad niet werden afgeleverd. 'Het gaat om een rekening die de jaren nadien op afroep werd opgesoupeerd', zo luidt het.

Welke boeken er dan wel werden geleverd en wanneer dat gebeurde, kan de eigenaar ook na drie weken nog altijd niet zeggen, aldus de website.

Ook de collega's van Torfs zouden tegenover de Interne Audit formeel zijn geweest. 'Die boeken werden nooit geleverd, toen niet en ook later niet', zo luidt het. Volgens de getuigenissen in de Interne Audit werd het geld voor Torfs apart gehouden, zo luidt het nog.

Lees meer over:

Onze partners