'We zouden onze kabouter nooit aan N-VA verkocht hebben'

05/02/14 om 19:35 - Bijgewerkt om 19:42

De ontwerpers van de vredeskabouter zijn er niet over de spreken dat N-VA er campagne mee voert. 'Dat de kabouter gebruikt wordt door een rechts-nationalistische partij, dat hadden we nooit durven denken'

'We zouden onze kabouter nooit aan N-VA verkocht hebben'

Herman De Bode, Manuela Van Werde, Ben Weyts en Peter De Roover op het N-VA-congres Verandering Voor Vooruitgang. © BELGA

De bedenker van de gele vredeskabouter die sinds het Verandering voor Vooruitgang-congres van N-VA door hen als campagnebeeld gebruikt wordt, is niet gediend van die 'politieke recuperatie'.

Cornelia Regner-Hörl, de vrouw van Ottmar Hörl, de bedenker van de gele vredeskabouter, zegt dat zij en haar man 'nooit hadden durven denken dat de kabouter gebruikt zou worden door een rechts-nationalistische partij.' Dat zegt ze aan De Standaard.

Het echtpaar voelt zich ook wat bedrogen door het marketingbureau dat hun kabouter kocht. 'Hadden we geweten waarvoor ze zouden dienen, dan hadden we ze nooit verkocht'.

Bij de SP.A zijn ze overigens ook met een kabouter op de proppen gekomen.

SP.A-voorzitter Bruno Tobbackzegt aan De Standaard dat de kabouter beweerde de 'kabouterbond tegen confederalisme' aan te voeren. Het kaboutertje van Tobback lijkt iets minder welopgevoed dan die van de N-VA, te zien aan het gebaar dat hij maakt. Bij de N-VA steekt de kabouter twee vingers in de lucht.

V-teken: plagiaat?

En ook dat zorgde al voor deining. Filip Dewintervan het Vlaams Belang beticht N-VA van 'plagiaat', aangezien het Vlaams Blok in 2004 al campagne voerde met dat symbool. N-VA-ondervoorzitter Ben Weytskaatst die bal terug door te vragen of Dewinter al copyright heeft betaald aan Winston Churchill. Dat ook Chruchill niet de enige is die al eens beide vingers in de lucht stak om iets te vieren, ziet u hier: 'In Beeld: 10 V-tekens die de N-VA en Filip Dewinter voorafgingen'.

Lees meer over:

Onze partners