"We zijn nog ver van een akkoord"

22/12/10 om 08:00 - Bijgewerkt om 08:00

Voor het eerst heeft in Vlaanderen een onversneden Vlaams-nationalist het politieke leiderschap veroverd. "Dat verandert de situatie radicaal," zegt PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux in Knack.

Voor het eerst heeft in Vlaanderen een onversneden Vlaams-nationalist het politieke leiderschap veroverd. "Dat verandert de situatie radicaal," zegt PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux in Knack. Knack: Heeft koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte in het dossier van de financieringswet nu toch vooruitgang geboekt?

Philippe Moureaux: Daar lijkt het in elk geval op. Er is enige toenadering tussen de standpunten. Maar we zitten nog ver van een akkoord.

Hebt u, als communautair ervaringsdeskundige, ooit zulke kwakkelige onderhandelingen meegemaakt?

Ook eind jaren 1970 hebben we na het Egmont-débâcle, ook al duurde die politieke crisis minder lang dan de huidige, een extreem wisselvallig politiek klimaat gekend, constant variërend tussen hoop en wanhoop. Toen was het Leo Tindemans die in de ogen van de Franstaligen hét struikelblok voor een communautair akkoord vormde.

Naderhand zou diezelfde Tindemans mee aan de basis liggen van de staatshervorming van 1980. Ik herinner me nog goed dat hij naar me toekwam en zei: Moureaux, jij dacht dat wij samen nooit tot een akkoord zouden komen, maar het tegendeel is waar gebleken. Hopelijk beseft nu ook André Cools - (lacht) er was grote animositeit tussen die twee - dat ik toch niet door en door negatief ben.

Dus wie weet stapt ook Bart De Wever op een dag naar Elio met de woorden: zie je wel dat ik compromissen kan sluiten! Maar ik moet het eerst nog zien om het te geloven.

Volgens Bart De Wever is het geschikte moment voor een akkoord tussen de zeven onderhandelaars deze zomer al verdampt. Wat denkt u?

Moureaux: Als iedereen zijn koelbloedigheid bewaart, kan dat moment misschien terugkeren. Kernvraag is of we te maken hebben met politici die zich daarvoor willen inzetten, of juist met politici die een crisis willen uitlokken.

Ik kan me soms niet van de indruk ontdoen dat de N-VA op nieuwe verkiezingen gokt.

Wat vindt u van de houding van CD&V in deze onderhandelingen?

Moureaux: Die is niet echt duidelijk, niet? CD&V zit slecht in haar vel. De grootste partij in Vlaanderen heeft ermee moeten leren leven dat haar leidende positie is overgenomen door een partij die bij de vorige verkiezingen nog een klein aanhangsel was. Dat is een traumatiserende ervaring.

In de huidige CD&V is ook geen Jean-Luc Dehaene of Wilfried Martens meer aanwezig en dat is schadelijk voor zo'n partij. Wouter Beke, Kris Peeters en Yves Leterme zijn verdienstelijke politici, maar ik mis iemand van het kaliber van Dehaene.

Dat is ook een van de troeven van De Wever. Hij heeft in Vlaanderen niemand tegenover zich die weerwerk biedt. Daarbij komt nog dat het trio Beke - Peeters - Leterme niet bepaald een eensgezinde indruk geeft.

(HRE)

Lees meer over:

Onze partners