'We zijn nog maar pas begonnen' (Bart De Wever)

15/01/12 om 08:22 - Bijgewerkt om 08:22

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is de N-VA de kracht van de verandering en 'wij gaan door tot ze komt'.

'We zijn nog maar pas begonnen' (Bart De Wever)

© Belga

In zijn nieuwjaarstoespraak heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever uitgehaald naar de traditionele Vlaamse partijen. CD&V, Open VLD, SP.A hebben de Vlaming laten vallen door een federale regering te vormen zonder de N-VA en leggen zich nu binnen die regering neer bij een "status quo". Vlamingen die veranderingen willen, moeten de N-VA steunen. "N-VA is de kracht van de verandering en wij gaan door tot ze er komt", zo zei N-VA-voorzitter Bart De Wever op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in Gent.

Alternatief voor traditionele partijen.

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober wil de N-VA zich ontpoppen als alternatief voor de traditionele partijen. De Vlaams-nationalisten willen de electorale groei van de voorbije jaren doorzetten en in zoveel mogelijk Vlaamse steden en gemeenten mee gaan besturen.

Volgens voorzitter De Wever is zijn partij intussen in 95 procent van Vlaanderen actief en is het aantal leden op 1 jaar tijd met 10.000 toegenomen tot bijna 25.500. Die groei vertaalde zich ook naar de opkomst op de nieuwjaarsreceptie. De zaal aan de Gentse Wiedauwkaai barstte uit zijn voegen en bleek te klein. "Er is al 2.000 man aanwezig en er staan nog 600 mensen aan de deur", aldus De Wever.

Tegelijk waarschuwde de N-VA-voorzitter voor te hoge verwachtingen bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Ondanks onze sterke groei hebben wij op lokaal vlak nog een heel grote achterstand op de traditionele partijen. En we gaan die achterstand heus niet in één verkiezing kunnen wegwerken. Zij die dat denken, dwalen en organiseren onze nederlaag", klonk het. "Onze ambitie moet zijn om minstens een flink deel van die achterstand ten opzichte van de traditionele partijen in te lopen", aldus De Wever.

Tegen N-VA

In zijn toespraak richtte De Wever zijn pijlen vooral op Open VLD, CD&V en SP.A. Zij zijn zonder de N-VA, de grootste Vlaamse partij, in de regering gestapt. Een regering onder leiding van de PS die kiest voor het "status quo" en die "als eerste doel lijkt te hebben de N-VA terug te dringen".

Daarnaast hebben de traditionele Vlaamse partijen volgens De Wever hun eigen Vlaams programma "laten vallen". "In plaats van samen met de N-VA schouder aan schouder te knokken voor Vlaamse autonomie en goed bestuur, knokken ze nu schouder aan schouder met de PS tegen de N-VA".

Volgens De Wever kiest zijn partij voor een heel andere koers. "De N-VA is de kracht van de verandering en wij gaan door tot ze komt. Ons verhaal is niet ten einde, we zijn nog maar pas begonnen", aldus De Wever. (Belga/TE)

Onze partners