"We zijn dit land naar de kloten aan het helpen"

22/08/11 om 18:38 - Bijgewerkt om 18:38

Eurocommissaris Karel De Gucht verwijt de politieke partijen, inclusief zijn eigen partij Open VLD, het systeem te blokkeren uit schrik voor de kiezer.

"We zijn dit land naar de kloten aan het helpen"

© Belga

In een interview met het weekblad Humo laat De Gucht zich pessimistisch uit over het politieke klimaat in België.

De grootste fout in de politiek van vandaag is volgens hem dat mensen "doodsbang zijn van de kiezer". "'We kunnen dat toch niet zeggen, want dan gaan de mensen kwaad zijn'. Ja, sorry, maar met zo'n enkelband kan je niet aan politiek doen. Wanneer zullen politici eindelijk weer durven zeggen waar ze voor staan?".

Onnozele spelletjes
De Gucht waarschuwt er ook voor dat de Europese Commissie ons land onder curatele dreigt de plaatsen als er geen deftig besparingsplan komt. Volgens De Gucht zal ons land om de begroting voor volgend jaar rond te krijgen zowat 6 miljard euro moeten besparen. Dat de onderhandelende partijen eerst BHV willen oplossen voor ze aan de economische uitdagingen beginnen, noemt de eurocommissaris "onnozele spelletjes".

De Gucht is "somber over de oploskwaliteiten van het politiek personeel in België" en waarschuwt dat er niet zo veel tijd meer is om de problemen op te lossen. Via de zogenaamde "sixpack" zal de Europese Commissie in de toekomst immers sancties kunnen nemen tegen lidstaten die hun begrotingswerk niet naar behoren vervullen. "We zijn dit land naar de kloten aan het helpen", waarschuwt De Gucht. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners