‘We voorzien zelfs meer buffers dan regering Van Mechelen’ (Muyters)

© Belga

Vlaams minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters (N-VA) pikt de kritiek van de oppositiepartijen op de Vlaamse begroting niet.

Vlaams minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters (N-VA) reageert op de kritiek rond de Vlaamse begroting voor 2012. Zo is hij het niet eens met de kritiek dat er onvoldoende buffers voorzien zijn. “In totaal voorzien we zelfs meer buffers dan de vorige regering met Dirk Van Mechelen”, zo reageerde hij op de kritiek van Open VLD-fractieleider Sas van Rouveroij.

De oppositiepartijen Groen!, Open VLD en LDD namen eerder de Vlaamse begroting op de korrel. Omdat de regering nog uitgaat van een groei van 1,6 procent in plaats van 0,8 procent, wordt de begroting door de oppositie bestempeld als een “schijnbegroting” (Groen!) en een “virtuele begroting” (LDD).

Open VLD zegt dan weer dat Peeters II te weinig buffers heeft aangelegd om de crisis op te vangen en dat er onder de vorige regering met Van Mechelen meer buffers werden aangelegd.

Muyters weerlegt kritiek

Maar volgens Muyters voorziet de regering naast de conjunctuurbuffer van 40 miljoen euro nog een reeks buffers (bv. voor indexsprongen) waardoor de totale bufferruimte groter is dan ten tijde van Van Mechelen. Muyters wijst er ook op dat de Vlaamse regering altijd de groeicijfers van het Planbureau hanteert.

In september, bij het opmaken van de begroting, was dat 1,6 procent. Het blijft ook onduidelijk hoe groot de groei nu zal zijn. De N-VA-minister verwijst naar een rapport van de Nationale Bank van 10 november. Daarin is sprake van een groeicijfers gaande van 0,9 procent (Europa) tot 2 procent (OESO) en zelfs 2,2 procent (NBB).

Volgens de N-VA-minister zijn er ook nog een aantal andere factoren die een impact kunnen hebben op de begroting, maar waarover nog onduidelijkheid bestaat. Wat bijvoorbeeld met de bevoegdheidsoverdrachten en de usurperende bevoegdheden? En wat met de mogelijke effecten van de financieringswet?

Muyters stipt tot slot nog aan dat het pleidooi van de oppositiepartijen om te werken met een begrotingsnorm blijkbaar helemaal is stilgevallen. “Daar hoor je hen nu niet meer over. Misschien heeft dat te maken met het feit dat men bij een tegenvallende groei verder in het rood mag gaan en tekorten mag boeken”, luidt het. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content