‘Lenin is terug’

Han Renard
Han Renard

In het gevecht om de linkerzijde gooit PS-voorzitter Elio Di Rupo de vierdaagse werkweek in de strijd. Dat is niet zo oubollig als het lijkt.

Afgelopen weekend hield de PS haar politieke rentreecongres in Soignies. Daar werd met meer dan gewone belangstelling naar uitgekeken, want de socialisten doen het in Wallonië en Brussel barslecht in de peilingen. De communistische PTB/PVDA is aan een spectaculaire en voorlopig onstuitbare klim bezig. Het was uitkijken naar wat de partij van Elio Di Rupo daartegenin zou brengen. Het antwoord kennen we nu: de vierdaagse werkweek, zonder loonverlies en mét de verplichting nieuwe banen te scheppen.

Lenin is terug, viel te horen bij critici, de PS laat zich onder invloed van de communisten meeslepen in een populistisch opbod van oubollig-linkse recepten die hun ondoelmatigheid al lang hebben bewezen. De bekende cartoonist Pierre Kroll tekende in Le Soir een paar PS-militanten die, terwijl ze luisteren naar het voorstel van hun partijvoorzitter, elkaar in het oor fluisteren: ‘En als de PTB hierna de driedaagse werkweek voorstelt, komen wij gewoon met de tweedaagse.’

De PS haalt voor haar voorstel de mosterd bij de Franse econoom Pierre Larrouturou, gewezen politicus bij de Franse PS (hij stapte eruit) en geestelijke vader van de vierdaagse werkweek. Larrouturou was een hoge gast in Soignies, kreeg er een staande ovatie en werd door voorzitter Elio Di Rupo erelid van de Belgische PS gemaakt.

De Franse econoom pleit voor vier dagen werken als probaat middel om de werkloosheid te bestrijden. Het beschikbare werk kan zo, aldus Larrouturou, over een groter aantal mensen worden verdeeld. Door de oprukkende robotisering en automatisering zijn we niet alleen veel productiever geworden, maar zijn ook veel vooral laaggeschoolde banen verloren gegaan, legt Larrouturou uit. Je hoeft daarvoor maar te kijken naar de ontslagen in de bankensector: heel wat banen kunnen sneller en goedkoper door computers en robots worden gedaan. Die ontwikkeling geeft het oude vraagstuk van de arbeidsherverdeling een nieuwe urgentie. Larrouturou: ‘De arbeidsmarkt is ingrijpend aan het veranderen, maar we blijven vasthouden aan een domme, binaire verdeling van de arbeid. Met aan de ene kant honderdduizenden mensen die niets doen en uitgesloten zijn van de arbeidsmarkt, en aan de andere kant mensen die zich vaak nodeloos te pletter werken, met stress en burn-outs tot gevolg.’

Zo bekeken is nadenken over de verdeling van het beschikbare werk in het digitale tijdperk een thema dat iedereen aanbelangt. Larrouturou heeft zijn voorstel in enkele boeken stevig onderbouwd, en krijgt in Frankrijk de steun van socialistische zwaargewichten zoals gewezen Europese Commissievoorzitter Jacques Delors.

Han Renard

‘We moeten het werk zien te herverdelen. Kijk maar naar de ontslagen in de bankensector.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content