'We moeten de situatie met Vanhecke en Morel aanpakken'

14/06/10 om 16:52 - Bijgewerkt om 16:52

Dat zegt Kamerlid Gerolf Annemans. Marie-Rose Morel reageert scherp.

Het wordt bijltjesdag bij Vlaams Belang. Maar op wie valt de bijl?

Kamerlid Gerolf Annemans trekt de conclusie dat het uit moet zijn met de verdeeldheid binnen zijn partij, die Vlaams Belang duur is komen te staan. 'We moeten bekijken hoe we die situatie met Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel aanpakken', zegt hij.

Maar hoe dat concreet moet gebeuren, daarover blijft Annemans op de vlakte. 'Als er met hen een gesprek mogelijk was, hadden Vanhecke en Morel wel op een lijst gestaan', aldus Annemans. 'Wat nu de plannen van dat duo zijn, weet ik niet. Alle communicatie verloopt via voorzitter Bruno Valkeniers. Maar die communicatie is hoe dan ook beperkt.'

Morels reactie liegt er niet om. 'Het viel te verwachten dat men deze verkiezingsnederlaag in mijn schoenen zou willen schuiven', vertelt de Schotense politica. 'De partijtop zou moeten weten wat ik electoraal waard ben. Maar als men mij nu al drie verkiezingen op rij geen interessante plaats biedt, kan het dan nog mijn schuld zijn als de partij het niet goed doet?'

Is dit de verkiezingsnederlaag van Bruno Valkeniers of die van Filip Dewinter? Het was immers niet voorzitter Valkeniers die de partij vertegenwoordigde op het VRT-kopstukkendebat.

MARIE-ROSE MOREL: Maar als het resultaat tegenvalt, mag Valkeniers wel naar de televisiestudio's om de klappen op te vangen. Natuurlijk stel ik mij daar vragen bij. In ieder geval hoop ik dat ditmaal het verstand het op het ego haalt bij de partijtop en dat men nu vooral niet reageert: de uitslag valt wel mee, veranderen hoeft niet.

Zo zal Vlaams Belang elke verkiezing blijven verliezen tot er niets meer van ons overschiet. Dit is immers een zeer slecht resultaat. Zeker omdat deze stembusgang draaide om het communautaire, toch een van onze kernthema's.

Al lang werd voorspeld dat als Vlaams Belang ooit zwaar zou verliezen de partij zou imploderen en er scheurlijsten zouden ontstaan. Komt het zover?

MOREL: Dat denk ik nu niet. Je gaat immers niet voor je plezier bij Vlaams Belang. Die beslissing heeft een enorme impact op iedere militant en iedere politicus. Eens je Vlaams Belanger bent, moet er echt al wat gebeuren voor je ons nest verlaat. In ieder geval is het zeer gevaarlijk om talentvolle mensen weg te jagen, zoals met Bruno Stevenheydens uit Beveren is gebeurd. Ons resultaat is dramatisch in dat kanton.

Voelt u zich aangetrokken tot Lijst Dedecker, waar een herstart staat te gebeuren?

MOREL: Nee. Inhoudelijk en qua stijl kan ik niet verder van een politicus afstaan dan van Jean-Marie Dedecker. Die piste is uitgesloten. Ik ben en blijf een trouwe partijsoldate van Vlaams Belang.

Is het uw ambitie om weer een kopstuk bij Vlaams Belang te worden?

MOREL: Over mijn ambities is eigenlijk al veel te veel gezegd en geschreven. Politiek is mijn passie, maar ik wil er niet voor over lijken gaan. Laat ik het daar maar op houden.

Jef Van Baelen

Onze partners