‘We moeten de mensen niets wijsmaken: energie zal duurder worden’

Kristof Calvo (Groen) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) © Tom Verbruggen

Kan België na 2025 zonder kernenergie? Of moeten de kerncentrales toch nog wat langer openblijven? Knack vroeg het aan twee jonge Kamerleden: Kristof Calvo (Groen) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), beiden energiespecialist in hun partij.

Zonder kernenergie is onze bevoorradingszekerheid op korte termijn niet gegarandeerd, zeggen experts. De verlenging van Tihange I met tien jaar, tot 2025, was dus een noodzaak.

Kristof Calvo: Was er sinds 2003, toen de groenen uit de regering verdwenen, ook maar in enigerlei mate van een energiebeleid sprake geweest, dan zouden die drie kernreactoren in 2015 probleemloos gesloten kunnen worden. Die tienjarige levensduurverlenging is geen zaak van bevoorradingszekerheid. Dat is een compromis van de Electrabelpartijen CD&V en MR. Deze regering is nog altijd te lief voor Electrabel.

Willem-Frederik Schiltz: Het einddoel van de uitstapkalender is niet veranderd: tegen 2025 gaan alle reactoren dicht. Tihange I blijft tien jaar langer open dan oorspronkelijk voorzien, maar dat is wél noodzakelijk voor de bevoorrading. We hebben wat tijd gekocht en die moeten we nu gebruiken om een gedegen beleid uit te werken zodat we tegen 2025 voldoende alternatieven hebben voor kernenergie. Meteen na Fukushima alle nucleaire centrales stilleggen, was ook geen optie.

Calvo: Dat is ook niet wat wij willen. Maar als ik het bochtige parcours van de traditionele partijen zie, word ik sceptisch. Terwijl de KWB-militant groepsaankopen en isolatieavonden organiseert, pleit minister Pieter De Crem (CD&V) in de federale regering voor de nucleaire sector. Wie zegt dat er straks niet opnieuw aan die uitstapkalender wordt gemorreld? De N-VA spreekt zelfs van nieuwe kerncentrales. Wat wordt dat als die straks aan de macht komt, samen met de Electrabelpartijen?

Schiltz: Elke wet kan aangepast worden, dat is de essentie van de democratie. Maar als een partij straks de uitstapkalender wil verlengen van 2025 naar 2050, dan zal ik niet mee stemmen. Mijn partij zal de huidige kalender respecteren.

In Duitsland, waar de kernuitstap ook wordt voorbereid, vrezen ze sterke prijsstijgingen. Zullen we die hier ook krijgen?

Calvo: We moeten de mensen niets wijsmaken: energie zal duurder worden. Maar dat zou ook het geval geweest zijn mét kernenergie. De Belgische kerncentrales zijn tot op de draad versleten. Ze zouden dus vervangen hebben moeten worden, en dat zou ook veel geld gekost hebben. Daarom ook leggen wij zo sterk de nadruk op energiebesparing.

Schiltz: Energie zal duurder worden, en dat staat inderdaad los van de kernuitstap. Maar energie is nooit goedkoop geweest. Dat beseffen we onvoldoende. De overheid moet er in de toekomst vooral voor zorgen dat de prijzen transparant zijn, zodat de mensen op zoek kunnen naar de goedkoopste leverancier. (PC)

Het uitgebreide interview met Kristof Calvo en Willem-Frederik Schiltz leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content