'We hadden allemaal een slachtoffer van Kim De Gelder kunnen zijn'

05/02/13 om 15:27 - Bijgewerkt om 15:27

Op 22 februari verschijnt Kim De Gelder voor het Gentse hof van assisen. Knack sprak met toppleiter Jef Vermassen, die de nabestaanden van drie van de vier dodelijke slachtoffers verdedigt.

'Wat deze zaak extra pijnlijk maakt, is de toevalsfactor', vertelt Jef Vermassen deze week in Knack. 'Voor hetzelfde geld was De Gelder een andere woning of een andere crèche binnengevallen en zat er in de assisenzaal een heel ander publiek op de banken van de burgerlijke partij. Dat verklaart ook de intense belangstelling voor de hele zaak. Hoe groter het toeval, hoe groter de identificatie door de buitenwereld. Voor de nabestaanden is die toevalsfactor een extra kwelling. Wat als, spookt het door hun hoofd. Wat als ik die dag vakantie had genomen? Dan was mijn kind misschien niet dood.'

Het proces wordt het grootste ooit georganiseerd voor een Vlaams assisenhof, met 78 burgerlijke partijen, 170 getuigen en liefst 29 advocaten onder wie heel wat kleppers. Meester Jaak Haentjens staat voor de eenzame opdracht om Kim De Gelder te verdedigen. Zijn strategie is geen geheim: Haentjens zal de jury ervan proberen te overtuigen dat zijn cliënt niet toerekeningsvatbaar is en dus geïnterneerd moet worden.

Vermassen zal het tegendeel daarvan moeten bewijzen. Met welke argumenten, daarover wil en mag hij nu nog niet uitwijden. De stafhouders van de betrokken balies hebben hun advocaten strikte communicatieregels opgelegd. Geen woord over de inhoud van het 20.000 pagina's dikke dossier, het proces mag niet in de media maar uitsluitend in de assisenzaal worden gevoerd.

Of Vermassen liever in de schoenen van meester Jaak Haentjens zou staan? 'Nee, liever niet. Advocaat van de duivel spelen kan interessant zijn voor je reputatie, maar je moet tegen de immense druk bestand zijn. Heel veel mensen maken geen onderscheid tussen de misdadiger en zijn advocaat. Wie een groot crimineel verdedigt, is in hun ogen zelf een groot crimineel.'

Erik Raspoet

Het volledige interview met Jef Vermassen vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners