"We gaan katholieke godsdienstlessen bijsturen"

09/12/10 om 16:46 - Bijgewerkt om 16:45

"Er is iets mis als een 18-jarige niet weet wat een barmhartige Samaritaan is," zegt Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs, in Z-Talk Goossens.

"We gaan katholieke godsdienstlessen bijsturen"

"We gaan katholieke godsdienstlessen bijsturen," kondigt Mieke Van Hecke, directeur-generaal van Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO), aan in Z-Talk Goossens op Kanaal Z.Vanhecke reageert op de kritiek van aartsbisschop Léonard, die vond dat de lessen katholieke godsdienst te vaag zijn geworden.

Het katholieke onderwijsnet was al bezig met een evaluatie van haar godsdienstlessen toen die uitspraak kwam. Uit die evaluatie blijkt nu dat de kennis van de leerlingen over de katholieke godsdienst te wensen overlaat.

"We zijn geëvolueerd naar een aanpak waarbij we vanuit de leefwereld van de leerlingen kwamen tot zingeving en daardoor hebben we de kennis wat verwaarloosd," aldus Van Hecke. "Daardoor mist de huidige generatie jongeren een aantal bouwstenen, namelijk de rituelen, de symbolen, de grote verhalen."

"Er is iets mis als een 18-jarige niet weet wat een barmhartige Samaritaan is. Dus zijn we misschien te ver gegaan in de hedendaagse aanpak. We gaan dus bijsturen."

Van Hecke zal nu nagaan hoe en welke kennis er precies moet overgedragen worden, maar ze vindt wel dat de nadruk moet blijven liggen op zingeving.

Bekijk het fragment uit Z-Talk Goossens

Mieke Van Hecke gaat in Z-Talk Goossens in discussie met Jacky Goris, voorzitter van de coördinatieraad van algemene directeurs in het gemeenschapsonderwijs. Goris pleit voor een Multi-levensbeschouwelijk vak in het officiële onderwijs. Daarin moeten alle godsdiensten en levensbeschouwelijke stromingen aan bod komen.

Bedoeling is dat leerlingen niet meer in vakjes opgedeeld worden, maar in dialoog gaan met elkaar over de verschillende levensvisies. Dat zou willen zeggen dat katholieke godsdienst, islam, zedenleer en andere niet meer apart zouden worden aangeboden.

Mieke Van Hecke is niet te vinden voor die idee. Volgens haar kan je pas in dialoog gaan met een andere godsdienst- of levensbeschouwelijke visie als je vanuit een eigen visie kan vertrekken.

Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of nu al via deze link.

Onze partners