"We gaan haar dotatie niet opnieuw verhogen"

25/01/13 om 14:59 - Bijgewerkt om 14:59

Fons Pereos, de spraakmakende private stichting van koningin Fabiola, wordt ontbonden. De verlaging van haar dotatie blijft wel definitief, laat premier Di Rupo weten.

"We gaan haar dotatie niet opnieuw verhogen"

© Belga

Koningin Fabiola laat haar private stichting Fons Pereos ontbinden. Dat maakte ze via haar advocaten bekend aan het persbureau Belga. Volgens de koningin "weegt die geste haar erg zwaar". Ze betreurt het bovendien dat haar stichting heeft geleid tot zoveel onbegrip en negatieve reacties.

De weduwe van koning Boudewijn liep enkele weken geleden in het oog van de storm nadat het bestaan van haar private stichting Fons Pereos, waarmee ze successierechten wilde ontlopen. Volgens de publieke opinie deed Fabiola aan belastingontwijking.
Te weinig rekening gehouden met politieke gevolgen
"Het was nooit mijn bedoeling om het fonds te financieren met mijn dotatiegeld. Maar ik geef toe te weinig rekening te hebben gehouden met de politieke gevolgen, hoewel het fonds een privékarakter had", stelt Fabiola. "Ik wens opnieuw te benadrukken dat mijn dotatie jaar na jaar volledig wordt gebruikt voor de uitgaven van mijn huishouden en voor mijn kosten, in het bijzonder de vertegenwoordigingskosten."

Wat de koningin dan wel met haar erfenisgeld zal doen, blijft voorlopig even koffiedik kijken. "Wat in de toekomst zal gebeuren, is nog niet duidelijk. De koningin zal vermoedelijk wel op zoek gaan naar een betere en alternatieve wijze om haar doelen te verwezenlijken", deelt het hof mee.

Dotatiedebat

Met het fonds spaarde ze een aardig centje bij elkaar, waarmee ze haar familieleden in Spanje financieel wilde ondersteunen. Omdat het geld in een private stichting zat, hoeven na haar overlijden de familieleden ook amper successierechten te betalen. Vermoedelijk stortte de koningin in de stichting ook een deel van haar dotatiegeld. De erfenis van Boudewijn bestond voor een groot deel ook uit dotatiegeld.

Het debat over de dotaties van de leden van de koninklijke familie laaide opnieuw in alle hevigheid op. De federale regering stelde, ook tot grote vreugde van de oppositie, erg snel voor om de dotatie van de koningin-weduwe terug te dringen van 1,44 miljoen euro naar 920.000 euro. De dotatie van de weduwe van een overleden vorst zal ook nooit hoger mogen zijn dan die van de troonopvolger. Bovendien zal het Rekenhof voortaan toezien op het gebruik van de dotatie. Delen van de dotatierekening zullen jaarlijks gepubliceerd worden.

In de oprichtingsakte van de stichting liet ze duidelijk vermelden dat de neven en nichten uit Spanje uit een katholiek huwelijk moesten voortkomen en zelf ook een zedig leven moesten leiden.
Volgens premier Elio Di Rupo (PS) verandert het besluit van Fabiola alvast niets aan de wil van de regering om het dotatiesysteem te herbekijken. Hij is wel tevreden met het besluit van de koningin-weduwe. "Het spreekt voor zich dat de hervormingen zoals die op 10 januari werden voorgesteld in het parlement, snel moeten doorgevoerd worden."

"Dit was erover"
Sp.a is tevreden met het opdoeken van de stichting, dat meldt voorzitter Bruno Tobback. "Ik ben blij dat Fabiola nu wel het goede voorbeeld heeft gegeven en zich niet onttrekt van haar bijlage aan de maatschappij", klinkt het. Theo Francken van N-VA en collega-kamerlid Luk Van Biesen gaan het daar volmondig mee eens. Alle drie wijzen de politici erop dat het schrappen van de stichting geen reden mag zijn om de dotatie van Fabiola weer op te trekken van 0,9 naar 1,4 miljoen euro.

"Dit was erover", stelt Frankcen. "Als het alleen om privégeld ging, dan was er echt geen probleem. Maar dat weten we tot op heden nog steeds niet, want zelfs het Rekenhof heeft geen zicht op wat er met het dotatiegeld gebeurt." De Vlaams-nationalist hoopt dat Fabiola nu gewoon successierechten zal betalen zoals "elke inwoner van dit land".

Volgens Luk Van Biesen reageert Fabiola met het opdoeken van het fonds niet per se op de negatieve reacties, maar vreest ze vooral problemen met de fiscus, omdat de statuten van de stichting in strijd zouden zijn met bepaalde belastingsregels. "Het is een voorzorgsmaatregel van Fabiola."

"Het heeft nog lang geduurd vooraleer ze tot inkeer kwam"
Ook Groen is blij met het nieuws van het opdoeken van de stichting. Fractieleider Stefaan Van Hecke vraagt een grootschalig onderzoek door de fiscale administratie om een grondig onderzoek te voeren naar het gebruik van stichtingen om belastingen te ontduiken. "Het is goed dat Fabiola tot inkeer kwam, al heeft dat nog lang geduurd", stelt Van Hecke.

Ook aan de andere kant van de taalgrens reageert de politiek positief. De MR vroeg eerder al aan premier Di Rupo om indien nodig tussen te komen, en is nu dus tevreden dat Fabiola dat uit eigen initiatief doet. Ook de PS is blij dat de koningin "de boodschap van het volk luid en duidelijk gehoord heeft." De socialisten benadrukken wel in de toekomst zich verder te blijven inzetten om "te vermijden dat dit instrument in de toekomst nog gebruikt zou kunnen worden voor particuliere belangen."

Lees meer over:

Onze partners