'We betalen elk jaar een miljard te veel voor telecommunicatie' (Ivo Mechels)

31/12/12 om 13:56 - Bijgewerkt om 13:56

2012 was een goed jaar voor de consument, vindt Test-Aankoopwoordvoerder Ivo Mechels. Nu de energiesector in 2012 eindelijk door de knieën ging, wil hij in 2013 de telecomsector aanpakken. Dat zegt hij deze week in Knack.

'We betalen elk jaar een miljard te veel voor telecommunicatie' (Ivo Mechels)

© Belga

Test-Aankoopwoordvoerder Ivo Mechels is formeel: '2012 was het jaar van de energie.' Nooit eerder stapten zoveel mensen over naar een andere energieleverancier. Voormalig monopolist Electrabel verloor in een jaar tijd honderdduizenden klanten. Na dertien jaar geduldig preken zette de liberalisering van de Belgische energiemarkt zich eindelijk door. En toch weigert 'de missionaris' op zijn lauweren te rusten. Na jaren van bakkeleien met de energiesector belooft Mechels in 2013 de strijd aan te binden met de telecomsector.

'Bijna iedereen heeft tegenwoordig een gsm, maar veel gebruikers betalen nog altijd veel te veel,' waarschuwt Mechels. Volgens onze laatste berekeningen betalen de Belgen jaarlijks 1 miljard euro te veel aan telecomkosten. De gemiddelde gebruiker kan maandelijks vlot 20 euro besparen, als hij zijn abonnementskeuze op zijn belprofiel zou afstemmen.'

Toch belooft de strijd ook hier lang en moeizaam te worden. In tegenstelling tot de energiemarkt kampt de Belgische telecommarkt met een gebrek aan concurrenten, zodat de prijzen hoog blijven. 'Telenet en Belgacom hebben de markt gebetonneerd. Door zowel telefoon, internet als digitale televisie aan te bieden zijn er te weinig openingen voor kleinere spelers. Alternatieve providers hebben het bijzonder moeilijk. Zelfs de Nederlandse telecomgigant KPN heeft zijn tanden op onze markt stukgebeten.'

Toch beseft Mechels dat er meer zal nodig zijn dan de occasionele persconferentie. 'Er is altijd een trigger nodig, een externe oorzaak die het proces in gang zet. Blijkbaar volstaat de huidige economische crisis op zich daar niet voor. Ik hoop dat we met Test-Aankoop die trigger binnenkort zullen kunnen aanreiken.' (JZ)

Het volledige interview met Ivo Mechels vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners