Wathelet wil tienjaarlijkse oogtest voor chauffeurs

15/01/12 om 20:29 - Bijgewerkt om 20:29

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) laat onderzoeken of automobilisten in de toekomst elke tien jaar een oogtest moeten laten uitvoeren om na te gaan of hun rijbewijs kan worden verlengd.

Wathelet wil tienjaarlijkse oogtest voor chauffeurs

© Belga

Dat verklaarde Wathelet zondagavond in Het Nieuws op vtm. Het gaat nog niet om een definitieve beslissing.

Elektronisch rijbewijs

Tegen het einde van het jaar zou iedereen in ons land een elektronisch rijbewijs moeten hebben. Die moeten elke tien jaar worden vernieuwd. "Ik wil van die hernieuwing van het rijbewijs profiteren om misschien een zichttest op te leggen. Hebben de mensen een goed genoeg zicht om een verlenging van hun rijbewijs te krijgen? ", zegt de staatssecretaris. "De vraag die ik gesteld heb is om die test voor iedereen te maken".

Wie niet slaagt voor de oogtest, zou dan verplicht een bril of lenzen moeten dragen of kan zijn rijbewijs verliezen. Ook een uitgebreider onderzoek door een huisarts behoort tot de mogelijkheden, aldus

vtm.

Andere prioriteiten (VAB)

Automobilistenvereniging VAB reageert niet enthousiast op het voorstel. "We denken dat de verkeersveiligheid niet gebaat is met mensen nog medische testen te laten afleggen of om medische proeven om de zoveel tijd te verplichten", zegt woordvoerder Maarten Matienko. "Ik denk dat je op vlak van verkeersveiligheid andere prioriteiten moet stellen". (Belga/TE)

Onze partners