Wathelet wijt extra begrotingstekort aan terugval inkomsten

27/07/10 om 15:36 - Bijgewerkt om 15:36

De staatssecretaris bevestigt de analyse van het monitoringcomité dat de begroting opvolgt.

Het extra begrotingstekort van 1,3 miljard euro in vergelijking met de begrotingscontrole van eind maart is volledig te wijten aan een terugval van de verwachte fiscale inkomsten. Dat zegt staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet (CDH).

De Tijd en L'Echo pakten dinsdag uit met een rapport van het 'monitoringscomité' waaruit blijkt dat het begrotingstekort 1,3 miljard euro hoger ligt dan was voorspeld bij de begrotingscontrole van eind maart.

Toen was een tekort van 4,8 procent van het bruto binnenlands product (BBP) of 16,7 miljard euro vooropgezet, terwijl in een recent rapport van enkele ambtenaren sprake is van 5,2 procent van het BBP of 18 miljard euro.

Volgens het monitoringcomité, dat in het leven werd geroepen om de budgettaire evolutie in een periode van lopende zaken op te volgen, is de oorzaak van dat bijkomend begrotingsgat een te optimistische raming van de fiscale ontvangsten.

Fiscale inkomsten

In maart waren de belastinginkomsten voor 2010 nog geschat op 90 miljard euro, terwijl het comité uitgaat van 88,4 miljard.
Door een minder groot tekort in de sociale zekerheid kon de budgettaire ontsporing beperkt worden tot 1,3 miljard.

Wathelet erkende dinsdag dat het probleem bij de fiscale inkomsten ligt, met name bij de vennootschapsbelastingen. Volgens hem waren de voorzuitzichten in de lente te optimistisch.

Maar volgens Wathelet zal de tweede jaarhelft beter zijn. De meest recente informatie duidt op betere cijfers voor juli. Daarbij zouden de verwachte inkomsten van de vennootschapsbelasting 200 miljoen euro hoger liggen dan begroot. Aan de uitgavenzijde is volgens Wathelet alles onder controle.

Onze partners