Wathelet: 'Nieuwe nucleaire rente zal meer opbrengen'

12/11/13 om 09:59 - Bijgewerkt om 09:59

De nieuwe bijdrage die Electrabel moet betalen voor het langer open houden van de kerncentrales zal de staat meer opbrengen dan de nucleaire rente, zegt staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH).

Wathelet: 'Nieuwe nucleaire rente zal meer opbrengen'

© Belga

De nieuwe bijdrage die Electrabel moet betalen voor het langer open houden van de kerncentrales zal de staat meer opbrengen dan de nucleaire rente. Dat zei staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) in De Ochtend op Radio 1.

De nucleaire rente, een bedrag van 550 miljoen euro dat Electrabel jaarlijks betaalt, verdwijnt en wordt vervangen door een nieuwe overeenkomst. Volgens de Raad van State is die overeenkomst echter te vrijblijvend.

Wathelet ontkent dat, maar wil toch geen bedrag plakken op de deal met de energieproducent. 'Natuurlijk hebben wij ramingen. Iedereen kan zijn raming maken voor de toekomst, maar die hangt af van de evolutie van de elektriciteitsprijs', zegt de staatssecretaris. Hij wil wel kwijt dat de overeenkomst veel meer zal opbrengen dan de huidige nucleaire rente.

De CDH-politicus neemt de verdediging van Electrabel op zich. 'De verlenging kost hen 600 miljoen euro en de winst gaat voor 70 procent naar de staat en voor 30 procent naar Electrabel en EDF. Kent u veel sectoren waar de winst op die manier wordt verdeeld?'

Het geld dat de staat verdient met de overeenkomst zal voor tweederde worden geïnvesteerd in de offshore windmolenparken, besluit Wathelet.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners