Wathelet is zelf tegen wet die fietsers toelaat door rood te rijden

31/01/12 om 09:55 - Bijgewerkt om 09:55

Staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH) is tegen de wet die fietsers toelaat door het rood te rijden, maar tekende die 'uit respect voor het parlement'.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) is zelf geen voorstander van de wet die fietsers toelaat om in bepaalde omstandigheden rechts af te slaan terwijl het verkeerslicht op rood staat. Hij vindt de regeling te riskant, zo laat hij aan Het Laatste Nieuws weten, maar tekende de wet uit respect voor het parlement, waar het initiatief ertoe tot stand kwam.

Voorbeeld aan Nederland en Frankrijk

De wet kwam tot stand in de periode van lopende zaken en was een initiatief van een aantal socialistische Kamerleden. Ze voert een nieuw verkeersbord in dat fietsers toelaat rechts af te slaan, ook als het licht op rood staat. Voorstanders wijzen erop dat dit reeds in Nederland bestaat en dat Frankrijk zich ook opmaakt om fietsers toe te laten om op bepaalde kruispunten door het rood rechts af te slaan.

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Crevits tegen

Maar Wathelet laat in een mail, als antwoord op kritische reacties van lezers, weten dat hij zelf geen voorstander van de wet is. De wet verschijnt binnen een week in het Staatsblad en wordt tien dagen later van kracht. Dan is het wachten tot de wegbeheerders het nieuwe bord plaatsen op kruispunten die ze veilig genoeg achten om de nieuwe regel toe te passen.

Vlaams minister van Mobiliteit, Hilde Crevits (CD&V), heeft vorige week laten weten dat ze het rechts afslaan door het rood te gevaarlijk vindt op de gewestwegen. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners