Wathelet: ‘Energiebedrijven zullen prijsblokkering niet kunnen omzeilen’

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) ontkent dat energieleveranciers de aangekondigde prijsblokkering eenvoudig zullen kunnen omzeilen, zoals de PVDA aanklaagt.

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) ontkent dat energieleveranciers de aangekondigde prijsblokkering vanaf 1 april eenvoudig zullen kunnen omzeilen. Eerst moet energiewaakhond CREG nog criteria voorstellen, waarna de regering de sector ook zelf nog zal consulteren. Nadien volgt “zo snel mogelijk” het koninklijk besluit waartegen leveranciers hun contracten type per type kunnen laten aftoetsen.

De staatssecretaris reageert daarmee op PVDA’er Tom De Meester. De energiespecialist van de uiterst linkse PVDA schrijft in een opiniestuk in De Standaard dat energieleveranciers via een ommetje langs de CREG eenvoudig de prijsblokkering zullen kunnen omzeilen.

De Meester: ‘Business as usual’

“Het volstaat dat een energieleverancier zijn prijsformule subito presto laat doorlichten door de Creg om de prijsbevriezing te omzeilen. Keurt de regulator het prijsmechanisme immers goed, dan mag de energieleverancier al op 1 juli 2012 opnieuw prijsaanpassingen doorvoeren. Business as usual dus. Het staat in de sterren geschreven dat slimme energieleveranciers er als de kippen bij zullen zijn om hun al dan niet vernieuwde prijsformules snel-snel door de Creg te laten goedkeuren.”

Wathelet: ‘Altijd gezegd dat bevriezing geen negen maanden hoeft te duren’

Maar dat spreekt Wathelet met klem tegen. Leveranciers zullen tijdens de bevroren periode inderdaad toestemming kunnen vragen om toch te indexeren, maar enkel volgens de paramaters die in het – nog te schrijven – Koninklijk Besluit vervat zitten. “We hebben altijd gezegd dat de bevriezing geen negen maanden moet duren”, aldus de staatssecretaris bij monde van zijn woordvoerster.

Op een timing voor dat Koninklijk Besluit wil het kabinet-Wathelet zich niet laten vastpinnen. De regering mag immers van de voorstellen van de CREG afwijken en wil dus eerst zelf van de sector horen of alle criteria wel duidelijk zijn. “Een nieuw juridisch steekspel in de energiemarkt willen we liefst vermijden”, klinkt het.

Toch sluit het kabinet een prijsaanpassing op 1 juli voor bepaalde contracten niet uit. “De timing is echt niet te voorspellen”, luidt het nog. Hoe dan ook zullen leveranciers tot eind 2013 “op eigen vraag en voor elk contracttype” bij de CREG moeten kunnen hard maken dat ze in lijn zijn met alle criteria in het KB. (Belga/SD)



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content