Wathelet dreigt met grenscontroles voor Tunesische vluchtelingen

11/04/11 om 17:31 - Bijgewerkt om 17:31

Staatssecretaris Melchior Wathelet dreigt met de invoering van grenscontroles als Italië vasthoudt aan het voornemen om vluchtelingen uit Tunesië te laten doorreizen naar andere Europese landen.

"Indien Italië zijn intentie doorzet zal België opnieuw grenscontroles invoeren," zei staatssecretaris voor Migratie- en Asielbeleid Melchior Wathelet maandag op een bijeenkomst van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken in Luxemburg. "Het zal immers noodzakelijk zijn om na te gaan of de personen die vanuit andere lidstaten komen wel degelijk beantwoorden aan alle toegangscriteria voor ons grondgebied. België kan niet aanvaarden dat een land op unilaterale wijze beslissingen neemt die nadelig uitvallen voor andere lidstaten."

23.000 vluchtelingen

Ook Duitsland en Frankrijk dreigen met dezelfde maatregel. Sinds de val van de Tunesische president Ben Ali begin dit jaar zijn zo'n 23.000 vluchtelingen gearriveerd in Italië. De Italiaanse regering klaagt over een gebrek aan Europese solidariteit bij de opvang en dreigde er vorige week mee de vluchtelingen verblijfsvergunningen toe te kennen, zodat ze kunnen doorreizen naar andere anden in de Schengenruimte. Het dreigement is vooralsnog niet uitgevoerd. (Belga)

Onze partners