Wathelet bereidt nieuw systeem stopzetting kerncentrales voor

© Belga

Tegen 21 juli moet het verslag over het kernenergiedossier klaar zijn. Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet werkt intussen aan een “verbetering van het systeem van de kernuitstap opdat de energievoorziening niet in het gevaar komt”.

Tegen 21 juli moet het verslag over het kernenergiedossier klaar zijn, maar staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet werkt intussen aan een “verbetering van het systeem van de kernuitstap opdat de energievoorziening niet in het gevaar komt”. Dat kondigde hij aan op een mondelinge vraag van PS-senatrice Marie Arena. De groenen hadden eerder de aankondiging van Electrabel, dat ze een aantal centrales vroegtijdig zouden sluiten, als chantage om de sluiting van de oudste kerncentrales uit te stellen. Vandaag moet de sluiting van een kerncentrale 15 maanden op voorhand gemeld worden. Dat betekent dat Electrabel pas op 1 september 2013 een centrale kan sluiten.

Volgens Wathelet heeft België een probleem met de rentabiliteit van gascentrales. Daarom moet volgens Wathelet het systeem herzien worden om de bevoorrading niet in het gedrang te brengen, ook wordt het openen en sluiten van elektriciteitscentrales door de regels van de markt bepaald. Daarbij volstaat het niet om de engergieproducenten enkel te informeren.

Wathelet herhaalde in de Kamer tevens dat er voor 21 juli een bevoorradingsplan zal zijn. Dat dient evenwel eerst nog aan de regering voorgelegd te worden, stelde hij op een vraag van Muriel Gerkens (Ecolo). (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content