Waterval beter dan zittenblijven

25/11/13 om 08:33 - Bijgewerkt om 08:33

Een minder zware richting kiezen is beter dan een jaar blijven zitten. Volgens een onderzoek van de KU Leuven heeft het zwaar bekritiseerde watervalsysteem in ons middelbaar onderwijs vooral voordelen.

Waterval beter dan zittenblijven

Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het katholiek onderwijs, stelt voor om tijdelijk het kindergeld in te trekken als leerlingen spijbelen om vroeger op vakantie te kunnen. "Zo zien hun ouders misschien eindelijk het belang hiervan in", zegt ze. Ondanks een nieuwe, strengere wet om het luxeverzuim tegen te gaan, zijn gisteren, één dag voor het begin van de vakantie, op Brussels Airport alweer honderden gezinnen met kinderen op reis vertrokken. Mieke Van Hecke is dit grondig beu. "We hebben er nu werkelijk alles aan gedaan om dit fenomeen in te perken: er is een nieuwe wet, de scholen zorgen voor opvang en activiteiten tot de laatste dag en de dokters schrijven veel minder makkelijk briefjes uit. En toch werkt dit niet, omdat sommige ouders gewoon niet mee willen. Zeer jammer", vindt ze. Ook de koepel van het gemeenschapsonderwijs is het ermee eens dat de ouders aangepakt moeten worden, maar voor hen zijn sancties een allerlaatste redmiddel. "We hopen dat verder sensibiliseren toch nog een oplossing kan brengen", aldus woordvoerster Sarina Simenon. © BELGA

Leerlingen in het middelbare onderwijs die een B-attest krijgen, doen er beter aan van richting te veranderen dan te blijven zitten. Dat toont een onderzoek aan de KU Leuven aan, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Meen dan 10 procent van de leerlingen in het tweede en vierde jaar van het middelbaar, krijgt op het einde van het schooljaar een B-attest. Zij mogen overgaan naar het volgende jaar, maar moeten dan van richting veranderen. Een andere optie is het jaar overdoen.

Waterval

Volgens het Leuvense onderzoek doen leerlingen er best aan het advies van de leraars op te volgen. "Ze dalen zogezegd met de waterval af naar een 'lagere' richting, maar vaak zitten ze in die andere richting beter op hun plaats", zegt Carl Lamote, onderzoeker in de onderwijskunde.

Zelfvertrouwen

Bij jongeren die voor een andere richting kiezen, krijgt het zelfvertrouwen eerst een deuk, maar dat herstelt zich na verloop van tijd en hun resultaten gaan er ook op vooruit. Bij leerlingen die kiezen om te blijven zitten, is dit andersom.

Lamote volgde gedurende negen jaar 6.411 leerlingen uit 90 Vlaamse scholen. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners