Waterkanon ingezet tegen Turkse tegenbetogers bij optocht Voorpost in Gent (video)

© Jurgen Augusteyns

Aan het Van Beverenplein in Gent is een betoging van de nationalistische vereniging Voorpost uit de hand gelopen nadat Turkse tegenbetogers een bus hadden bestormd.

De politie moest de tegenbetogers insluiten en heeft het waterkanon ingezet, zegt woordvoerder Manuel Mugica Gonzalez van de Gentse lokale politie.

Voorpost had de toelating gekregen om vanaf 14 uur te betogen aan het Edmond Van Beverenplein. De betogers verzetten zich tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie en beschouwen de Turkse president Erdogan als een dictator.

Een honderdtal Turkse tegenbetogers was aanwezig, zegt politiewoordvoerder Mugica Gonzalez. “De tegenbetogers hadden geen aanvraag gedaan, maar ze werden gedoogd zolang het rustig bleef. Het is misgelopen toen een bus van Voorpost aan het Van Beverenplein toekwam. De tegenbetogers hebben de bus bestormd, waarna ze ingesloten werden door de politie. Het waterkanon werd ingezet en één persoon is bestuurlijk aangehouden.”

De politie onderhandelde daarna met de tegenbetogers. “We moesten ingrijpen om te verhinderen dat er ruiten van de bus werden ingeslagen en dat de situatie uit de hand liep”, zegt de politiewoordvoerder. “Bij de ontbinding van de betoging is er nog even een confrontatie geweest tussen de Turkse tegenbetogers en de politie. Er werden projectielen naar de politie gegooid en het waterkanon werd opnieuw ingezet. Voorpost en de tegenbetogers werden op veilige afstand van elkaar gehouden.”

Er zijn geen meldingen van ernstige verwondingen. Het bleef bij de ene arrestatie.

Aan het Van Beverenplein en in de Gentse Bloemekenswijk wonen veel Turken. De leden van Voorpost kondigden hun actie aan met een affiche waarop het aantal Turken in Europa in kaart werd gebracht. Erdogan werd ook als een sultan afgebeeld en de tegenbetogers zagen de actie als een provocatie.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Parket vraagt aanhouding van autobestuurder die naar bus reed

Nadat Turkse tegenbetogers aan het Van Beverenplein in Gent zaterdag een bus van Voorpost hadden bestormd, is er nog een ander incident geweest. Dat meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. Een autobestuurder reed op het verkeerde rijvak in de richting van de bus en draaide vlak voor de bus pas terug naar zijn rijstrook.

“De manifestanten werden omstreeks 15.45 uur onder begeleiding van de politie met een bus weggebracht. Ter hoogte van de Morekstraat stelde de politie vast dat een Volkswagen Golf van zijn rijvak afweek en richting de bus begon te rijden. Kort voordat het tot een aanrijding zou komen, draaide de wagen terug naar zijn eigen rijstrook. De wagen kon iets verderop door de politie worden onderschept”, zegt parketwoordvoerster Caroline Jonckers.

De bestuurder, een 21-jarige man uit Evergem, werd opgepakt. Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd en het vraagt de aanhouding van de autobestuurder voor kwaadwillige belemmering van het verkeer.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content